Кърджали в челото по бедняци на глава от населението

Кърджали е сред шест области в които мнозинството от населението живее в материални лишения.Процентът  надхвърля 60% .Това са :Велико Търново, Добрич, Кърджали, Ловеч, Силистра и Търговище, а в Ямбол е близо 75%.
Под прага на бедност живее 20.7% от населението в страната. България сред страните с най-висок относителен праг на бедност в ЕС. Това ни нарежда сред страните с най-висок относителен праг на бедност в ЕС, заедно с Латвия (21.3%), Румъния (21.1%), Гърция (20.1%). Литва (20.2%) и Испания (20.7%).

Основният фактор, увеличаващ риска от изпадане в бедност е икономическата неактивност и неучастието на пазара на труда. Делът на бедните е най-висок сред безработните и надвишава над 6 пъти този при заетите лица. Разбира се има и „работещи бедни" - явление, което се нуждае от отделен анализ. При работещите на непълно работно време рискът от изпадане в бедност е почти 5 пъти по-висок от ангажираните на пълен работен ден. От съществено значение за бедността е образователен ценз, който, ако е висок, дава възможност за по-добре платена работа и по-успешна трудова реализация. Има вероятност висшист да попадне в категорията „работещи бедни", но тя е 30 пъти по-малка, сравнено с лицата без образование.
Кърджали бг вести


Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини