Бандитите – нежни души, страдащи от полицейско насилие. Преглед на националния печат

Отзвукът от ареста на издирвания от Европол Стефан Кленовски е сред най-отразяваните теми от всекидневниците в понеделник.
"Като изляза на свобода, един по един ще ви намеря!" Така се заканил на полицаите издирваният при международната акция "Шок" Стефан Кленовски при ареста си в петък в столичен мол.
"Служителите на МВР са описали в докладите си и че и съпругата му използвала изключително цинични думи към тях", обяви вчера шефът на СДВР Валери Йорданов...
Йорданов свика пресконференция, за да покаже кадри от охранителни камери в мола. На записа се видя, че арестът действително е бил на входа на детски кът на мола, но не така груб, както го описа съпругата на Кленовски.
Тя разказа в събота, че мъжът й бил тръшнат по очи на земята пред 150-200 деца в детския кът. Показа също така синина по ръката си, като твърдеше, че я получила от ченге, докато питала какво се случва.
"Акцията обаче се проведе на 10-15 метра от мястото, където са били децата. Дори съпругата на задържания не разбра, какво се случва. В такива ситуации трябва да се вземе решение за части от секундата. Ако го бяха изчакали, той можеше да влезе при самите деца. Това е предотвратено", отговори Валери Йорданов на въпрос не е ли било твърде рисковано да се проведе операция срещу опасен издирван бандит до малчугани...
На кадрите от записа, показани от полицията и на които не са отбелязани дата и час, се вижда как Кленовски слиза сам от асансьор и се отправя към залата с малчуганите. Следват го забързано цивилни полицаи. Следващите около 30 секунди от екшъна не са заснети, тъй като са станали извън обсега на камерата. След това се вижда, че едно от ченгетата с ръка притиска Кленовски към бюро, а друго му слага белезници на ръцете. От кадрите става ясно, че по време на задържането в района няма нито едно дете. Не се вижда и съпругата Илияна. След оковаването издирваният и полицаите отново излизат за секунди от обхвата на камерата. После Кленовски е изведен." - пише в. „Труд".
В. „Дневник" също помества публикация по темата:
„За съжаление оказа се, че преди ни бяха болни престъпниците, а сега са нежни души. Това заяви директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Валери Йорданов...
До две седмици ще има резултат от проверката по случая със задържането Кленовски, уточни Валери Йорданов. Заповедта за проверката е от днес, законовият срок е 30 дни, допълни той.
По думите на Йорданов ще се проверяват както твърденията на близките на задържания, че са били обиждани от служителите на МВР, извършили ареста, така и на полицаите. В доклада си за случая полицаите посочват, че са били обиждани от близките, а задържаният е казал, че като излезе от ареста, ще ги намери един по един...
Кленовски беше издирван във връзка с миналогодишната полицейска операция "Шок", която бе насочена срещу група, извършвала финансови престъпления, източване на дебитни и кредитни карти и пране на пари. Кленовски беше издирван с европейска заповед за арест, издадена от съда в Италия.
В момента на задържането му той е бил с фалшиви документи."
„Вчера Йорданов, който бе наказан леко за скандалната акция срещу семейството от Мировяне, показа видеозапис от охранителните камери в мола на бул. "Цариградско шосе", където е било извършено задържането. Комисарят твърди, че суматоха не е имало, както и че арестът не е станал в детския кът пред децата, а на 10-15 м от него...
Шефът на СДВР опроверга и информацията на съпругата за полицай с определено име, който я обиждал. Такъв нямало, но според Йорданов цитирането на име, макар и грешно, означава, че полицаите са се легитимирали пред нея. По нейна жалба все пак е образувана проверка, която щяла да приключи бързо - за 2 седмици...
Според полицията Кленовски е бил следен през цялото време, но е арестуван вътре, тъй като молът бил голям и полицаите не били сигурни откъде ще влезе или излезе. От МВР твърдят, че повечето хора изобщо не разбрали какво става и че жертви били всъщност полицаите, които били заплашвани от мъжа, а пък жената буйствала срещу тях.
Заповедта за арест на Стефан Кленовски е издадена от италиански съд в рамките на полицейската операция под кодовото име "Шок" от миналото лято за източване на банкови сметки през банкомати. Предстои български съд да реши дали да бъде екстрадиран." - информира в. „Сега".
Вестниците отделят място и на темата за АЕЦ „Белене" и руските енергийни проекти на територията на България.
В. „Труд" пише, че се очаква ново отлагане за АЕЦ "Белене":
„В края на март, когато изтича поредният срок за постигане на договореност с руснаците за строителството на АЕЦ "Белене", ще има поредно отлагане, най-вероятно за нови три месеца.
Това съобщи пред "Труд" отлично информиран участник в преговорите. Той твърди, че руската "Росатом" вече е предупредена неофициално за отлагането и също неофициално е уверила, че няма да има възражения.
Формално причината за предстоящото отлагане на решението за централата е, че британската банка HSBC, наета за финансов консултант на проекта, все още не е готова с окончателния си доклад. Договорът, подписан с банката, е 18-месечен и изтича чак през ноември 2012 г.
Засега банката не е представила на НЕК или на правителството дори междинен вариант на проучванията си. Очакванията бяха, че документът ще очертае дали изграждането на два ядрени блока по 1000 мегавата на площадката в Белене ще е икономически изгодно и каква ще е стойността им.
За работата си британците ще получат 2 млн. евро плюс 0,95% от размера на привлеченото финансиране за АЕЦ "Белене", ако успеят да намерят банка, която да даде парите.
През първата седмица на януари премиерът Бойко Борисов заяви, че "до три седмици ще има яснота за съдбата на "Белене", имайки предвид вероятно вземането на политическо решение за продължаване на проекта. Въпреки че трите седмици минаха, засега все още няма никакво официално решение."
В. „24 часа" помества анализ на Красен Станчев, озаглавен „АЕЦ "Белене" не е европроект. А руско дело на BG територия".
(Красен Станчев е ръководител на екипа на Института за пазарна икономика (ИПИ) за оценка на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и учредител на Гражданския комитет против АЕЦ "Белене".)
„Премиерът Борисов би трябвало да е получил писмо (без дата) в подкрепа на възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене". То е подписано от кмета на гр. Белене, Българския атомен форум - БУЛАТОМ, Българското ядрено дружество и Гражданския комитет за изграждане на АЕЦ "Белене" и за развитието на ядрената енергетика в България.
Основният аргумент на авторите в полза на "Белене" е, че по тяхна предварителна оценка в строителството щели да бъдат ангажирани пряко или непряко около 40 хиляди души за период от 6-8 години...
Ако целта на АЕЦ "Белене" е просто създаването на работни места, може непрекъснато да се строи и разрушава площадката на централата. Но тогава възниква въпросът кой плаща сметката и при какви условия плащащите няма да губят.
За "Белене" реалистична перспектива да се откупи и печели има при цена на електричеството й от над 10 евроцента на квтч, по-точно при цена между 10,4 и 11,3 евроцента.
Тази цена бе получена по две различни методики и от Института за пазарна икономика, и от Института по енергиен мениджмънт. Нито вътрешният, нито външният пазар имат нужда от реакторите на "Белене". А 10 евроцента цена на тяхната електроенергия (според стойността на еврото от 2009 г.) е просто непостижима.
АЕЦ "Белене" обаче ще има разрушителен ефект върху другите предприятия от енергетиката на България. Както през април миналата година обяснихме в писмо до същия премиер, освен до увеличаване на разходите за електроенергия и загуби за бюджета (за плащащите данъци) АЕЦ "Белене" ще доведе вероятно и до намаляването на доходите и на 115 хиляди души, заети и свързани с другите енергийни предприятия...
Но те (авторите на писмото - б. р .) твърдят още и че проектът бил "европейски, а не руски", защото в него имат намерение да участват като подизпълнители на "Атомстройекспорт" "Арева" и "Сименс".
Това обаче не променя факта, че проектът е на РОСАТОМ, че това е прототип, че финансирането е руско и че Руската федерация с АЕЦ "Белене" ще постави в зависимост поне 85% от българската енергетика.
Това е наистина съществено развитие: в момента зависимостта е "само" 71%, а вече няколко правителства прокарват интересите на Русия. Това, което посочват авторите на писмото, е кой всъщност ще спечели от изграждането на АЕЦ "Белене". Проектът е европейски само защото България е в Европа. Но разходите по него и по съхранението на ядреното гориво са на сегашните и бъдещите поколения български граждани.
Централата ще е руска, с руско управление и технолози, но на българска територия. От това не следва, че с АЕЦ "Белене" "ще съхраним и доразвием научно-техническия персонал, който сега страната ни има в Козлодуй".
Такъв е следващият аргумент в защита на завършването на проекта.
Но вероятно само около дванадесет души ще придобият относително подробна представа за новата технология на прототипните реактори.
За наука мисля, че няма да става и дума. Дори и да не съм прав, ясно е, че тези хора и няколко местни строителни и консултантски компании и такива с лиценз за износ на електроенергия ще са също сред печелившите. Възнаграждение за успех ще получи и HSBC.
Както е известно, договорът с този консултант е съставен така, че да има интерес да даде положително становище за проекта..." - се казва в статията.
„Стандарт" съобщава, че лично шефът на "Газпром" Алексей Милер щ епристигне у нас след визитата на американския държавен секретар Хилъри Клинтън:
„Шефът на "Газпром" Алексей Милер също планира посещение в България през февруари, научи "Стандарт". Американският държавен секретар идва следващата неделя за няколко часа, през които обаче ще се срещне с целия ни държавен елит. Очаква се Хилъри да обсъди щатските енергийни проекти у нас, както и ситуацията в Близкия изток.
Милер идва да ускори проекта "Южен поток" и да отстоява руската позиция в преговорите за доставките на газ..."
Темата за парите на държавата и финансовото състояние на гражданите й традиционно присъства на страниците на всекидневниците.
„Дянков раздаде 233 000 лева бонуси" - информира „Труд".
„Симеон Дянков е раздал 233 725 лева бонуси в края на 2011 г. на чиновници от финансовото министерство. Това съобщи за "Труд" Любослав Филчев, шеф на дирекция "Човешки ресурси и административно обслужване" във ведомството.
Бонусите са разпределени между 176 служители, но не става ясно каква сума е взел всеки, тъй като според ведомството това са лични данни.
Само преди 2 месеца в тв интервю Дянков отсече, че докато е министър, няма да има 13-а заплата за чиновниците. Дори да има повече пари в бюджетите на ведомствата, те няма да се раздават на служителите, бе категоричен вицепремиерът.
Е, оказа се, че 13-а заплата няма, но има бонуси..." - се казва в публикацията.
От своя страна в. „Сега" съобщава, че финансовият министър е отпуснал 8 млн. лв. повече за ваучери за храна за работниците:
„Необлагаемата сума, която работодателите ще могат да раздадат на работниците си за храна под формата на ваучери за 2012 г., е с 8 млн. лв. повече в сравнение с парите за 2011 г. Със заповед на финансовия министър Симеон Дянков са определени 90 индивидуални квоти от 2 млн. лв., или общо 180 млн. лв., които 14 фирми - оператори с ваучери за храна, ще могат да си поделят през годината. За 2011 г. парите бяха 172 млн. лв. Дори вече са преведени 6 млн. лв. Всяка фирма може да заяви нова квота от 2 млн. лв., след като изчерпи 80% от предишната си.
Ваучерите за храна са вид допълнителни социални придобивки за работниците и служителите, срещу които те могат да получават продукти от определени магазини на стойност до 60 лв. на месец. Тези пари са необлагаеми, защото върху тях работниците не плащат данък общ доход. А фирмите могат да си ги приспаднат като разходи и така плащат по-нисък корпоративен данък. Така бизнесът спестява 18 млн. лв., които иначе би внесъл в хазната.
През октомври м.г. излезе информация, че ваучерите за храна са свършили, и за последните 2 месеца няма да има възможност за допълнително стимулиране на работниците и служителите чрез тях. Тогава от финансовото министерство отрекоха да има проблем, а и фирми оператори не се оплакаха официално. Увеличението на парите обаче може да се приеме като потвърждение, че вероятно в края на годината е имало по-голямо търсене на ваучери от предлагането."
„Правителството харчи европари за сладки и 4-звездни хотели" - алармира „24 часа".
„Министерският съвет планира да похарчи сериозни европари, с които да популяризира работата в администрацията.
Нощувка в 3-4-звездни хотели с включена закуска и вечеря, през деня кафе пауза с безалкохолни напитки и дребни сладки, постоянно зареждане на помещенията с минерална вода.
Това не е оферта на туристическа агенция за почивка, а част от обява за обществена поръчка на Министерския съвет.
Правителствената администрация търси организатор на две конференции за популяризиране на европейски проект за студентски стажове в държавната администрация. Готова е да плати за всяка една от тях до 20 хил. лв.
При това не става въпрос за форум с участието на високоплатени лектори. А за наемане на зала в София, в която да бъдат събрани 150 представители на ведомства, университети и студентски организации...
Проверка на "24 часа" показа, че по оперативната програма "Административен капацитет" МС е получил 750 639 лв., за да организира едномесечни неплатени стажове за 400 студенти. Парите не са да ги стимулират да жертват 30 дни от свободното си време, за да прекарат в славещата се с недобро заплащане държавна администрация, а основно за реклама колко е полезно да се трупа опит в нея. Студентите ще бъдат атакувани с клипове по телевизии, радиа, платени публикации във вестници и сайтове. Ще се прави и интернет портал къде може да се стажува.
Заданието на проекта не дава отговор на кого е нужно всичко това, след като от години министерствата имат разработени стажантски програми..." - продължава всекидневникът.
В. „Дневник" отделя място на темата за длъжниците и частните съдебни изпълнители:
„През 2011 г. частните съдебни изпълнители са събрали 700 млн. лв., съобщи news.bg.
Сумата е от резултат от 40 000 приключени дела, като общият брой на образуваните дела през годината е 180 000 дела. Това съобщи Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, по време на годишното общо отчетно изборно събрание на камарата.
Частните съдебни изпълнители отбелязват ръст на образуваните дела. За сравнение - през 2006 г. е имало 37 000 дела, като са приключени 5 500 и са събрани 95 милиона лева. Дичев посочи, че за шест години от създаването на частното съдебно изпълнение са събрани над 2,4 млрд. лева.
2011 г. беше трудна и за нас, както и за другите браншове, посочи Дичев. Причината е ръстът на новообразуваните дела и натискът от кредиторите, които искат по-бързо да си вземат дължимите им суми. Миналата година подадените жалби чрез частните съдебни изпълнители до окръжните съдилища са над 2 600. От тях съдът е уважил около 250.
Най-честите клиенти на частното съдебно изпълнение са бизнесът, банките и едва на трето място - гражданите. Над 6 000 имота са продадени на търгове през 2011 г., отчете още Дичев. През 2010 г. на търг са продадени малко над 5 000 имота.
Проблем пред частното съдебно изпълнение е бавната процедура по възбрана. Докато тя влезе в сила, длъжникът вече е прехвърлил имота на свои близки, което затруднява частното съдебно изпълнение. По груби сметки от дела от миналата 2011 г. трябва да бъдат събрани още три милиарда лева."
„24 часа" съобщава, че задълженията и фирмите и гражданите надхвърлят 3 млрд. лв:
„Все повече фирми и граждани се затрудняват да изплащат задълженията си. Частните съдия-изпълнители са започнали 180 000 дела срещу длъжници през 2011 г. - с 40 000 повече в сравнение с предходната година, бе отчетено на годишното събрание на гилдията вчера. Събрали са 700 млн. лв. за година. По груби изчисления трябва да съберат още 3 млрд. лв
Това показва, че икономическата стагнация в страната е сериозна и все още няма подобрение. Кредиторите искат по-бързо да си вземат сумите, а длъжниците - да го отложат във времето, каза шефът на Камарата на частните съдия-изпълнители Георги Дичев.
Най-често към тях се обръщат фирми, които имат да получават пари от други търговци или граждани. Следват ги банки и обикновени граждани.
Увеличил се и броят да продадените на търг имоти на длъжници - над 6000 през м.г., с 1000 повече в сравнение с 2010 г."
В. „Стандрат" публикува интервю с експерта Стоян Мавродиев, автор на първата икономическа програма на ГЕРБ, който съветва правителството да намали данъците за бизнеса.
„В момента реформите са жизненоважни. Добра идея е и въвеждането на нулев данък за реинвестираната печалба. Похвално е, че благодарение на волята на премиера, и в частност на финансовия министър, успяхме да запазим добра финансова стабилност и дисциплина. Необходими са обаче и допълнителни мерки за икономически растеж - насърчаване на малкия и средния бизнес, създаване на нови работни места и бързи структурни реформи в основните сектори - здравеопазване, образование, публична администрация и пр." - се казва в публикацията.
„България тайно одобри строг контрол в интернет" - съобщава в. „Сега".
„Макар ACTA да се представя като инструмент "за създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество", всъщност тя е инструмент за централизиране на надзора върху интернет и ще стане първият световен договор за контрол върху мрежата, коментират авторитетни американски медии. Текстът на договора не е публикуван никъде. Аргументът е, че става дума за търговско споразумение, и това изисква конфиденциалност.
ACTA третира интернет пиратството (по подобие на американските проектозакони SOPA (Stop Online Piracy Act - "спиране на онлайн пиратството") и PIPA (Protect Intellectual Property Act - "защита на интелектуалната собственост"), както и разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти. Споразумението задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права. Ако обменът не бъде засечен и прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. Доставчикът, който не спре нарушението, ще бъде отстранен от пазара. Според ACTA притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, не е нужно да доказва, че потребителят или доставчикът на интернет са нарушили авторското му право. Достатъчно е само да се оплаче три пъти, че правата му са нарушени." - пише всекидневникът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини