Банкерът Дафинов:И носител на Нобелова награда не може да спаси пазара

Носител на Нобелова награда да поеме пазара пак няма да може да го спаси. Тържището не може да се изплати само с постъпленията от наеми. Това заяви по време на обществено обсъждане в Кърджали доаенът на банкерите край Арда Иван Дафинов.
Форумът бе посветен на желанието на община Кърджали да даде банкова гаранция от 700 бона на трезора „Алианц” за отпуснат кредит за изграждане на Пазара на производителите. До сега Общинският съвет е гласувал на два пъти даване на банкови гаранции, но те не са били изискуеми от Алианц.
Иван Дафинов разкри, че когато общината е търсила банка-кредитор за изграждане на пазара се обърнала и към ръководената от него Сибанк. От трезора обаче не се ангажирали защото смятали разчетите за несъстоятелни. Не може такова съоръжение да се изплати от наеми, категоричен е Дафинов.
Той сподели, че има информация за това, че кредита на Пазара на производителите, банковата гаранция на общината и наказателните лихви вече са изискуеми от „Алианц”. Само от липсата на погасителен план лихвата по кредита е нараснала със 137 бона. Той предсказа, че заради безотговорно отстъпление от сроковете се очаква съдебна процедура или оскъпяване на кредита с 20 на сто.
 Кметът Хасан Азис контрира с довода, че вече има гласувано решение на Общинския съвет за провеждане на обществено обсъждане, което развързва ръцете на местния парламент да гласува банковата гаранция. Освен това са проведени разговори с ръководството на „Алианц” и тя няма да пристъпи към ефективни действия за продажба на ипотекирания пазар на производителите. Що се отнася до лихвата, градоначалникът подчерта, че тя е най –изгодната в страната. Той призова Дафинов да посочи коя друга банка би работила с лихва от 5,5% вместо 10 на сто.
 Най- много въпроси на общественото обсъждане зададоха активисти на ГЕРБ начело с народния представител Цвета Караянчева. Те се въртяха около въпроса имали бизнес-план пазара или не. Градоначалникът отговори, че без него не е било възможно финансирането от САПАРД и даването на банков кредит от „Алианц”.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини