Иманяри от Кърджали изровиха каса с 10 000 монети на римски легион!

11 мъже от Пловдив, Кърджали и Поповица, извършвали незаконни разкопки и търговия с антични предмети, са били арестувани при акция на “Криминална полиция” в средата на декември 2011 година. При претърсване в домовете им в Пловдив и в Поповица са открити общо 155 монетни плочи, 29 метални елемента с различни форми и изображения, 12 монети, два пръстена и два медальона.
Трима от арестуваните са заловени в момент на сделка, докато уговаряли продажбата на 26 византийски златни монети. Един от тях е Георги Георгиев, известен в иманярските среди с прякора Шефа. Останалите членове на бандата са “световнонеизвестни” в този бранш. Въпреки това обаче през последните няколко месеца “новобранците” сложили десетки стари иманяри в малкия си джоб. Оказва се, че в края на лятото пловдивчаните са открили “касата” на римски легион, който е бил дислоциран край Пловдив в периода 2-3 век от новата ера. На две места край Екарисажа са намерени близо 10 000 римски монети - антониани и денари. Антиките са били изкупени от местен дилър и изнесени в Германия. Според източници от тези среди се предлагат в аукционна къща в “Ланц”.

Пловдивските ченгета получават информация за находките преди три месеца. За по-малко от месец петима абсолютно начинаещи намират две находища на римски монети. И то на места, претърсвани многократно от местните копачи. Първите късметлии са Тодор и Милен от квартал “Изгрев”. Тодор се пробва от няколко години да копае, но без особен успех. Милен пък никога не се е занимавал с иманярство. За сметка на това пък познава един от сериозните дилъри в града. С обикновен металотърсач двамата откриват място, на което са заровени 3000 монети. Дилърът плаща за тях 70 000 лева. Новобранците си разделят по 35 бона и започва лудо харчене. Тошо купува джип “Шевролет” на любовницата си, прави основен ремонт на жилището си, а Милен, който му е съсед, слага по един последен модел LED телевизор във всяка стая. Внезапният скок в жизнения им стандарт веднага прави впечатление на приятелите им, които започват да ги разпитват как им се е усмихнало щастието. Макар и да звучи странно, те споделят за находката. А може би просто не ги е сдържало да се похвалят. Сформира се нова група, в която този път е включен и Гошо Шефа от Поповица. Неговото присъствие е наложително, тъй като той разполага с предпоследно поколение металотърсач на американската фирма “My lap”.

Докато първите монети са на по-малко от педя под повърхността, втората находка е на доста по-голяма дълбочина - метър и 10 сантиметра. Въпреки това обаче металотърсачът “хваща” находката. Там плячката е двойна - 6600 римски монети. Шефа и помощниците му Вангел, Юлиян и Кунчо пласират монетите по същия канал, като дилърът им плаща 200 000 лева. Те също се развихрят здраво по магазините ¬ купуват черна и бяла техника, правят ремонти, единият само за седмици купува джип, кабрио и каравана. Част от парите са инвестирани и в модерен металотърсач последен модел “Мy LAP”, който струва 6000 долара. За такива мечтаят дори археолозите. Втората находка е само на метри от първата. Слухът за късмета на начинаещите бързо се разпространява из иманярските среди. Всъщност “касата на легиона” е един от митовете, който от години обикаля из средите на търсачите на антики. Говори се, че част от парите са били открити от пловдивския иманяр, Стефан Манов, който е бил убит, обезобразен и хвърлен в Оризаре. Причината за ликвидирането му е, че е фалшифицирал част от монетите и ги пласирал през дилър в чужбина. Измамата била разкрита и последвало възмездие.

Откритите римски монети са изкупени на цена 35 лева. На търговете в чужбина обаче те вървят по 50 евро. Според специалисти в находките е имало между 50 и 100 много ценни монети. Но тъй като иманярите не са имали достатъчно информация, те са продали всички на една цена. Дилърът, закупил монетите, е в чужбина и е обявен за издирване. Арестуваните иманяри са освободени срещу парична гаранция. В Окръжна прокуратура има образувано дело.

След разкриването на находките нощем в района край Екарисажа иманяри обикалят с металотърсачи, твърдят запознати. Други късметлии обаче засега няма.

в. "Марица"

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини