24 °C

Сезгин Мюмюн:Изселници се бият в гърдите за Декларацията за Възродителния процес

-Г-н Мюмюн Федерация „Справедливост-България”,която Вие оглавявате,бе инициатор на приемането на декларацията,осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани.Как се стигна до нейното гласуване в парламента?
-Още със своето създаване федерация „Справедливост-България”си постави за цел внасянето в Народното събрание на декларация осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани от тоталитарния режим.Ние искахме демократична България да се разграничи от изтъпленията на режима на Тодор Живков.Не може целия български народ да носи вина за нещо,извършено от шепа комунистически лидери.Ръководството на федерацията изготви текста на декларацията през януари 2007 г.През февруари същата година той бе публикуван за обсъждане на страниците на нашия вестник „Справедливост”.Ние сме подлагали на гласуване проекта на декларацията на всички наши мероприятия в страната.В същото време търсехме политическа сила,която да я внесе в парламента.Партнирахме си с ГЕРБ,опитахме и с Новото време,но формацията която прие да направи тази стъпка бе Синята коалиция и лично г-н Иван Костов.Това не е изненадващо,като се има предвид,че неговото правителство внесе за ратификация в парламента Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.
-Вие обърнахте ли се към Движението за права и свободи да я внесе и подкрепи в парламента?
-Миналата година през месец февруари имах среща с г-н Доган в неговите сараи.Говорихме основно за тази декларация.Но той бягаше от нея като от огън.Поведението на ДПС бе безотговорно.Не искаха да поемат ангажимент към българските граждани от турски произход.Затова смятам,че ДПС няма моралното право да коментира правата на малцинствата.
-Вие критикувате ДПС,но какво направи федерацията в защита на правата на малцинствените групи в страната?
-Първоначално стартирахме като Национален защитен център „Справедливост”.Преди четири години основахме и федерацията.Поставяхме актуални въпроси като се започне с преговарящи от Европейския съюз за нашето членство като Бриджит Чернота и се стигне до комисаря по човешките права на ПАСЕ Томас Хамарбърг.Вярвайте ми проблемите на малцинствата в страната не са малко.Смятаме, че има какво още да се направи по пълното прилагане на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.

-Сега  много се опитват да си присвоят заслугите за приемането на тази декларация.Помогнаха ли изселническите организации за тази кауза?
-Направихме редица конференции в страната за проблемите на малцинствата.Неизменни гости и участници бяха представители на изселнически организации.Най голям е приносът на BAHAD,която е създадена от политзатворници,съдени за съпротивата им срещу Възродителния процес.За съжаление има и такива представители на изселническите организации ,които искат да си присвоят заслуги.
-Очаквате ли Синята коалиция да продължи да ви подкрепя за цялостното прилагане на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства в страната?
-Г-н Костов доказа,че е политик с принципи.Смятам,че неговия пример ще бъде заразителен и за други политически лидери в Народното събрание.Показателна е променената позиция на ГЕРБ спрямо декларацията.
-Приемането на тази декларация отключва и делото за т.нар.Възродителен процес.Какво очаквате?
-Смятам,че трябва да бъдат осъдени конкретните виновници. Българския народ не бива да носи вината за тази престъпна асимилация.Докато обаче на ключови места в държавата има агенти на Държавна сигурност,съпротивата ще бъде силна и делото ще бъде блокирано.Ще искаме срещи с министъра на правосъдието,главния прокурор,омбудсмана за да се възобнови делото.
-Защо ДПС мълчи за това дело?
-80 на сто от ръководството на тази партия са агенти на Държавна сигурност.За двадесет години те успяха да направят само едни сараи.
-В Турция а и в България има настроения за създаването на нова етническа партия,алтернатива на ДПС.Има ли тя бъдеще?
-Ние видяхме възможностите на Касим Дал.Той не е куче от сой.Проблемът на Касим Дал е че Доган му спря кранчето.И с другите отцепници от ДПС е така.Не смятам за сериозен и Мохамед Реджеб.Пие човека боза и кола,а го хващат катаджиите за алкохол.Смехотворно.Изселническите организации не трябва да залагат на куци магарета.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
25 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
25 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
25 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
25 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
25 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
25 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
25 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
25 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
25 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
25 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
25 юни 2021
Последни новини