Сезгин Мюмюн:Изселници се бият в гърдите за Декларацията за Възродителния процес

-Г-н Мюмюн Федерация „Справедливост-България”,която Вие оглавявате,бе инициатор на приемането на декларацията,осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани.Как се стигна до нейното гласуване в парламента?
-Още със своето създаване федерация „Справедливост-България”си постави за цел внасянето в Народното събрание на декларация осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани от тоталитарния режим.Ние искахме демократична България да се разграничи от изтъпленията на режима на Тодор Живков.Не може целия български народ да носи вина за нещо,извършено от шепа комунистически лидери.Ръководството на федерацията изготви текста на декларацията през януари 2007 г.През февруари същата година той бе публикуван за обсъждане на страниците на нашия вестник „Справедливост”.Ние сме подлагали на гласуване проекта на декларацията на всички наши мероприятия в страната.В същото време търсехме политическа сила,която да я внесе в парламента.Партнирахме си с ГЕРБ,опитахме и с Новото време,но формацията която прие да направи тази стъпка бе Синята коалиция и лично г-н Иван Костов.Това не е изненадващо,като се има предвид,че неговото правителство внесе за ратификация в парламента Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.
-Вие обърнахте ли се към Движението за права и свободи да я внесе и подкрепи в парламента?
-Миналата година през месец февруари имах среща с г-н Доган в неговите сараи.Говорихме основно за тази декларация.Но той бягаше от нея като от огън.Поведението на ДПС бе безотговорно.Не искаха да поемат ангажимент към българските граждани от турски произход.Затова смятам,че ДПС няма моралното право да коментира правата на малцинствата.
-Вие критикувате ДПС,но какво направи федерацията в защита на правата на малцинствените групи в страната?
-Първоначално стартирахме като Национален защитен център „Справедливост”.Преди четири години основахме и федерацията.Поставяхме актуални въпроси като се започне с преговарящи от Европейския съюз за нашето членство като Бриджит Чернота и се стигне до комисаря по човешките права на ПАСЕ Томас Хамарбърг.Вярвайте ми проблемите на малцинствата в страната не са малко.Смятаме, че има какво още да се направи по пълното прилагане на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.

-Сега  много се опитват да си присвоят заслугите за приемането на тази декларация.Помогнаха ли изселническите организации за тази кауза?
-Направихме редица конференции в страната за проблемите на малцинствата.Неизменни гости и участници бяха представители на изселнически организации.Най голям е приносът на BAHAD,която е създадена от политзатворници,съдени за съпротивата им срещу Възродителния процес.За съжаление има и такива представители на изселническите организации ,които искат да си присвоят заслуги.
-Очаквате ли Синята коалиция да продължи да ви подкрепя за цялостното прилагане на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства в страната?
-Г-н Костов доказа,че е политик с принципи.Смятам,че неговия пример ще бъде заразителен и за други политически лидери в Народното събрание.Показателна е променената позиция на ГЕРБ спрямо декларацията.
-Приемането на тази декларация отключва и делото за т.нар.Възродителен процес.Какво очаквате?
-Смятам,че трябва да бъдат осъдени конкретните виновници. Българския народ не бива да носи вината за тази престъпна асимилация.Докато обаче на ключови места в държавата има агенти на Държавна сигурност,съпротивата ще бъде силна и делото ще бъде блокирано.Ще искаме срещи с министъра на правосъдието,главния прокурор,омбудсмана за да се възобнови делото.
-Защо ДПС мълчи за това дело?
-80 на сто от ръководството на тази партия са агенти на Държавна сигурност.За двадесет години те успяха да направят само едни сараи.
-В Турция а и в България има настроения за създаването на нова етническа партия,алтернатива на ДПС.Има ли тя бъдеще?
-Ние видяхме възможностите на Касим Дал.Той не е куче от сой.Проблемът на Касим Дал е че Доган му спря кранчето.И с другите отцепници от ДПС е така.Не смятам за сериозен и Мохамед Реджеб.Пие човека боза и кола,а го хващат катаджиите за алкохол.Смехотворно.Изселническите организации не трябва да залагат на куци магарета.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини