Изселническите дружества в Турция искат обезщетение за „Възродителния процес”

След като българският парламент прие декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, организациите на българските изселници в Турция искат обезщетение за пострадалите по време на „Възродителния процес”.
Председателят на федерацията на изселническите дружества „Бал-гьоч”
проф. Емин Балкан, заяви, че са доволни от приетата от Народното събрание декларация за осъждане на насилствената асимилация, но според него пострадалите от този процес трябва да получат обезщетение.
Време е българското правосъдие да накаже тези, които навремето са били в управлението, и са отговорни за тази асимилация. В същото време тези, които са били засегнати от този позорон акт трябва да получат обезщетения, заяви Емин Балкан.
Председателят на федерацията „Бал-гьоч” подчерта, че приемането на подобна декларация е знак за добрите отношения между България и Турция.
Но има починали хора и техните имена все още на са възстановени, какво ще стане с тях, попита Балкан.
Председателят на „Бултюрк” Рафет Мурат пък смята, че приетата декларация е тласък за добросъседките отношения, но е закъсняла.
Хиляди наши хора бяха травмирани психически и физически, време е тези хора да получат обезщетения. Не става дума само за финансови, а за морални обезщетения, каза Мурат.
Мурат припомни, че преките отговорници за асимилацията над мюсюлманите вече не са сред живите, за това смятат декларацията на парламента за закъсняла.
Благодарни сме на Иван Костов, че предложи декларацията, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани да се приеме в българския парламент, също така и на всички депутати, които гласуваха за нея, каза той.
В изявлението си турското външно министерство също заяви, че декларацията е закъсняла, но там не се споменава за обезщатения.
Декларацията е закъсняла но уместна стъпка, направена от една държава.
която реши да се изправи срещу мрачен период от историята си, гласи официалното заявление на турското външно министерство.
Нахит ДОГУ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини