Изографисана от Мира икона, удостоена отново с първа награда

Шестокласничката Мирослава Пенева от СОУ „Петко Рачов Славейков” получи поредното признание за своите умения в изографисването на икони. След спечелването на първа награда от националния конкурс на Пловдивска митрополия през месец юни с икона на св. Ерм, талантливата художничка отново бе удостоена с отличието на дядо Николай на националния форум за иконопис, организиран в послава на св. Николай от ателие „Иконография” и Пловдивската митрополия. На втора поредна грамота пловдивският митрополит поставя своя личен подпис под името на кърджалийското момиче.
За развиване на уменията в тази специфична сфера на старинна живопис, каквато е иконописта, Мирослава разчита на изключителната подкрепа и напътствията на ръководителя си Недялко Делчев. Преподавателят работи индивидуално с шестокласничката, отделя време и внимание да даде своите насоки, докато тя работи по всяка отделна икона.
Последната наградена икона, тази на св. Николай, Мирослава направила много бързо с неуморен труд. Буквално за две седмици я завършила, за да смогне със срока и да участва в конкурса с изложбен характер.
Най-актуалната придобивка на ателието по иконография при СОУ „Петко Рачов Славейков” е германски комплект длета за дърворезба, с които ще се развие иконописта в декоративен стил.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини