Исмаил Арамаз: Между Турция и България не стоят политически проблеми, а търговските контакти ще се развиват още по-интензивно

В сравнение с другите европейски държави България се отличава с по-добра финансова дисциплина и политическо постоянство, изтъкна посланикът на Р Турция у нас Исмаил Арамаз, който днес разговаря с областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, придружаван от  консула в Пловдив Рамиз Шен. На срещата двамата дипломати определиха изминалата 2011 г като успешна в икономически план и за двете страни. Подчертаха, че между тях не стоят политически проблеми, а търговските им контакти предстои да се развиват още по-интензивно. Очаква се допълнителен тласък на стопанските връзки между съседите да даде предстоящата визита на премиера Ердоган в София през месец март. Посланик Арамаз похвали политиката на правителството за модернизиране на инфраструктурата и обясни, че в родината му икономическата активност също е насочена към изграждането на пътища, аутобани, високоскоростни железници и др, като например грандиозния жп тунел под Босфора. По думите му, предимството на Турция е, че има по-динамичен частен сектор. Дипломатът изрази задоволство, че управляващите в България дават преднина на големите инфраструктурни проекти и обеща да помага за привличане на крупни, дългосрочни инвеститори от типа на компанията за каучукови изделия „Теклас”, която наскоро откри втори завод в Кърджали. Исмаил Арамаз заяви, че вижда сериозни възможности в развитието на туризма – морски, селски и зимен, заради природните забележителности и горското богатство. Преди седмица установил, че много турски курортисти са предпочели „Боровец” за ски-почивка.
Таушанова окачестви като стабилни и предвидими двустранните отношения и заяви, че българската държава работи за поощряване на частните инвестиции. Според нея положителен знак за заздравяване на контактите е и засилващият се културен обмен.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини