11 °C

Стачка в ”Мини Марица-изток” от 12 януари. Режим на тока?

До края на деня синдикатите в „Мини Марица-изток” ще внесат в кабинета на изпълнителния директор уведомително писмо за започване на ефективни стачни действия. Стачката трябва да стартира на 12 януари, след изтичане на 7-дневния предупредителен срок, който започва от 5 януари, предаде БНР.  Тя ще бъде без протестни митинги и блокади на пътища, а на работните места, обявиха вчера синдикатите.

По-рано днес Арбитражната комисия излезе с решение по повод спора между профсъюзите и ръководството на мините. В становището на комисията са описани подробно минимално допустимите действия по време на стачката, които се договарят между двете спорещи страни. Според арбитражните решения в този период трябва да действа планът при бедствия и аварии и да се осигурява стабилитетът на работните и неработните бордове на рудниците и на ж.п. транспорта.

Генчо Генчев, председател на КТ „Подкрепа” в мините, заяви, че решението на Арбитражната комисия ги удовлетворява, защото гарантира живота и здравето на работниците по време на стачката, както и сигурността на оборудването и техниката в „Мини Марица-изток”.
Комисия задължава стачниците да възстановят подаването на въглища към централите, ако за тях възникнат непоправими щети или в случаите на недостиг на електроенергия.

Според Валентин Вълчев, лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток”, евентуалните щети за централите трябва да бъдат доказани, а ръководствата им са длъжни да осигурят въглища от други източници. Недостигът на електроенергия също трябва да се докаже, а може да бъде компенсиран и с внос, коментира синдикалистът.
Вълчев потвърди, че в КНСБ не е пристигала покана за нови преговори с работодателя.

Синдикатите са недоволни от увеличението на заплатите и твърдят, че миньорите от 3-те рудника са добили през миналата година 6 милиона тона въглища над предвиденото. Така те са осигурили около 100 милиона лева повече приходи на държавната въгледобивна компания. Синдикатите твърдят, че всеки миньор е ощетен с около 1200 лева.
През лятото на 2011-та към Колективния трудов договор е подписано споразумение с работодателя, според което от очакваните допълнителни приходи трябва да се изплатят и по-големи възнаграждения. От ръководството обаче отказват да ги платят.

Във вторник в интервю за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Евгений Стойков отхвърли като "несъстоятелни" претенциите на синдикатите и заяви, че не е оттеглял подписа си под споразумението от юли 2011 г. и е изпълнил всички клаузи от него.
От ръководството на дружеството съобщиха, че всички договорености по Колективния трудов договор и споразуменията със синдикатите се изпълняват своевременно.

"Средната работна заплата в дружеството е 1550 лева. На всички работници и служители са изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. Месец след това бяха изплатени и коледни премии от над 1300 лв.", заявиха още от най-голямото дружество за открит въгледобив.


Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019

Случаен виц

Последни новини