Стачка в ”Мини Марица-изток” от 12 януари. Режим на тока?

До края на деня синдикатите в „Мини Марица-изток” ще внесат в кабинета на изпълнителния директор уведомително писмо за започване на ефективни стачни действия. Стачката трябва да стартира на 12 януари, след изтичане на 7-дневния предупредителен срок, който започва от 5 януари, предаде БНР.  Тя ще бъде без протестни митинги и блокади на пътища, а на работните места, обявиха вчера синдикатите.

По-рано днес Арбитражната комисия излезе с решение по повод спора между профсъюзите и ръководството на мините. В становището на комисията са описани подробно минимално допустимите действия по време на стачката, които се договарят между двете спорещи страни. Според арбитражните решения в този период трябва да действа планът при бедствия и аварии и да се осигурява стабилитетът на работните и неработните бордове на рудниците и на ж.п. транспорта.

Генчо Генчев, председател на КТ „Подкрепа” в мините, заяви, че решението на Арбитражната комисия ги удовлетворява, защото гарантира живота и здравето на работниците по време на стачката, както и сигурността на оборудването и техниката в „Мини Марица-изток”.
Комисия задължава стачниците да възстановят подаването на въглища към централите, ако за тях възникнат непоправими щети или в случаите на недостиг на електроенергия.

Според Валентин Вълчев, лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток”, евентуалните щети за централите трябва да бъдат доказани, а ръководствата им са длъжни да осигурят въглища от други източници. Недостигът на електроенергия също трябва да се докаже, а може да бъде компенсиран и с внос, коментира синдикалистът.
Вълчев потвърди, че в КНСБ не е пристигала покана за нови преговори с работодателя.

Синдикатите са недоволни от увеличението на заплатите и твърдят, че миньорите от 3-те рудника са добили през миналата година 6 милиона тона въглища над предвиденото. Така те са осигурили около 100 милиона лева повече приходи на държавната въгледобивна компания. Синдикатите твърдят, че всеки миньор е ощетен с около 1200 лева.
През лятото на 2011-та към Колективния трудов договор е подписано споразумение с работодателя, според което от очакваните допълнителни приходи трябва да се изплатят и по-големи възнаграждения. От ръководството обаче отказват да ги платят.

Във вторник в интервю за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Евгений Стойков отхвърли като "несъстоятелни" претенциите на синдикатите и заяви, че не е оттеглял подписа си под споразумението от юли 2011 г. и е изпълнил всички клаузи от него.
От ръководството на дружеството съобщиха, че всички договорености по Колективния трудов договор и споразуменията със синдикатите се изпълняват своевременно.

"Средната работна заплата в дружеството е 1550 лева. На всички работници и служители са изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. Месец след това бяха изплатени и коледни премии от над 1300 лв.", заявиха още от най-голямото дружество за открит въгледобив.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини