31 °C

Стачка в ”Мини Марица-изток” от 12 януари. Режим на тока?

До края на деня синдикатите в „Мини Марица-изток” ще внесат в кабинета на изпълнителния директор уведомително писмо за започване на ефективни стачни действия. Стачката трябва да стартира на 12 януари, след изтичане на 7-дневния предупредителен срок, който започва от 5 януари, предаде БНР.  Тя ще бъде без протестни митинги и блокади на пътища, а на работните места, обявиха вчера синдикатите.

По-рано днес Арбитражната комисия излезе с решение по повод спора между профсъюзите и ръководството на мините. В становището на комисията са описани подробно минимално допустимите действия по време на стачката, които се договарят между двете спорещи страни. Според арбитражните решения в този период трябва да действа планът при бедствия и аварии и да се осигурява стабилитетът на работните и неработните бордове на рудниците и на ж.п. транспорта.

Генчо Генчев, председател на КТ „Подкрепа” в мините, заяви, че решението на Арбитражната комисия ги удовлетворява, защото гарантира живота и здравето на работниците по време на стачката, както и сигурността на оборудването и техниката в „Мини Марица-изток”.
Комисия задължава стачниците да възстановят подаването на въглища към централите, ако за тях възникнат непоправими щети или в случаите на недостиг на електроенергия.

Според Валентин Вълчев, лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток”, евентуалните щети за централите трябва да бъдат доказани, а ръководствата им са длъжни да осигурят въглища от други източници. Недостигът на електроенергия също трябва да се докаже, а може да бъде компенсиран и с внос, коментира синдикалистът.
Вълчев потвърди, че в КНСБ не е пристигала покана за нови преговори с работодателя.

Синдикатите са недоволни от увеличението на заплатите и твърдят, че миньорите от 3-те рудника са добили през миналата година 6 милиона тона въглища над предвиденото. Така те са осигурили около 100 милиона лева повече приходи на държавната въгледобивна компания. Синдикатите твърдят, че всеки миньор е ощетен с около 1200 лева.
През лятото на 2011-та към Колективния трудов договор е подписано споразумение с работодателя, според което от очакваните допълнителни приходи трябва да се изплатят и по-големи възнаграждения. От ръководството обаче отказват да ги платят.

Във вторник в интервю за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Евгений Стойков отхвърли като "несъстоятелни" претенциите на синдикатите и заяви, че не е оттеглял подписа си под споразумението от юли 2011 г. и е изпълнил всички клаузи от него.
От ръководството на дружеството съобщиха, че всички договорености по Колективния трудов договор и споразуменията със синдикатите се изпълняват своевременно.

"Средната работна заплата в дружеството е 1550 лева. На всички работници и служители са изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. Месец след това бяха изплатени и коледни премии от над 1300 лв.", заявиха още от най-голямото дружество за открит въгледобив.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини