Изложба посветена на българите мохамедани в Северна Гърция тръгва из Родопите

Изложба посветена на българите мохамедани в Гърция тръгна из Родопите.Неин автор е журналистката Таня Мангалакова.Фотосите са експонирани Златоград,но авторката много би искала творбите й да гостуват и в Кърджали.Изложбата е озаглавена „Нашите в Гърция.Сред помаците в Западна Тракия”.Заедно с нея Мангалакова иска да представи в Кърджали и книгата   си,отразяваща пътешествието й в Северна Гърция през 2010 г.

Таня Мангалакова е родена на 17 декември 1966 г. в Стара Загора, завършила е журналистика в СУ "Климент Охридски" през 1989 г. Работи като кореспондент на "Osservatorio sui Balcani" за България и координатор във фондация "Балкански политически клуб". Автор на книгата за гораните "Нашенци в Косово и Албания" .

Автор е и на книгата "Нашенци в Македония".Тя е плод на пътешествие сред няколко малко познати, но много интересни общности - сред торбешите, както и сред потомците на Самуиловите българи в Мала Преспа (Албания) и Северна Гърция. Авторката следва маршрутите на българския историк и етнограф Васил Кънчов, който преди около век създава монументалния си труд "Македония - етнография и статистика". В него Кънчов описва торбешите като българи мохамедани, дава статистика за българите в Мала Преспа - Албания, и за българските села в Егейска Македония.

  Книгата „Нашите в Гърция” е третата поред творба на Мангалакова. Тя е плод на пътувания през 2010 г.в рамките на проекта „Културно-историческо наследство и езиково наследство на „съседна България”на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.Целта е да се види съвременното състояние на българомохамеданската общност като се върви по стъпките на българския патриарх Кирил, изследвал това население по време на Втората световна война. Издаването на книгата се финансира от евродепутата Станимир Илчев от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

   За Кърджали бг вести Таня Мангалакова  сподели,че не е желаела да влиза в политическа полемика с южните ни съседи по повод произхода на т.нар.помаци. Стремежът й е бил да направи съвременна снимка на състоянието на общността.Тази цел е постигната.Мангалакова много точно описва процеса на турцизация на българомохамеданското население по южните склонове на Родопите.Тя показва как се заличава българския фолклор и се заменя с турски.

  Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини