Криминалисти закопчават иманяр от Кърджали

Иманярска група е разкрита при спецоперация в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР. Криминалистите са конфискували множество предмети с антична стойност. Групата бе неутрализирана във вторник и сряда. Пловдивските криминалисти и колегите им от сектор “Културно-исторически ценности” към ГД „Криминална полиция” са конфискували множество различни предмети с антична стойност. Задържани са общо деветима мъже.
Дейността на членовете на групата – Г.Г. на 48 години от Поповица и пловдивчаните Н.У. на 56 години, Т.А. на 39 години, Г.Л. на 36 години, М.Ш. на 35 години и М.Н. на 32 години била наблюдавана продължително време. След като била събрана достатъчно информация за извършени от шестимата мъже незаконни разкопки в Пловдивска и Старозагорска области, вчера те са били задържани.
При претърсване в домовете им в Пловдив и в Поповица са открити общо 155 монетни плочи, 29 метални елемента с различни форми и изображения, 12 монети, два пръстена и два медальона. В някои от жилищата и в лек автомобил „Фиат” са намерени и иззети и шест металдетектора, слушалки и зарядни устройства за тях, два лаптопа, два настолни компютъра и седем мобилни телефона.
Ден по-рано, в момент на сделка с антики на територията на Пловдив, криминалистите са арестували 40-годишния Г.Х. от Кърджали и 48-годишния Г.Г. от Поповица. Двамата мъже тъкмо били предложили за продажба старинни монети на 36-годишния пловдивчанин М.А., който също е задържан.
В колата на продавачите са били намерени 26 византийски монети от жълт метал.
Предстои експерти да направят оценка на иззетите находки. Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура в Пловдив.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини