Болницата в Кърджали влиза в числото на високотехнологичните

14 856 пациенти са минали през многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” от началото на годината до сега. Средно те лежат по 6 дни. Един леглоден излиза 134,11 лева.това съобщи пред журналисти директорът на болницата д-р Тодор Черкезов.  Той каза че тези показатели са в тон с концепцията за преструктуриране на болничната помощ,  приета от правителството през 2009 г.

Болницата в Кърджали се превръща в една от високотехнологичните лечебни заведения в Южен централен район за планиране. Само в Пловдив и в Кърджали имя ядрено-магнитен резонанс  и инвазивна кардиология. 80 на сто е готово и отделението за еднодневна хирургия. Закупена е медицинската апаратура, очаква се оборудване на операционната. Работи се и по създаване на отделение за ранна онкологична диагностика. Спечелен е проект за 5,305 млн.лв.

Още два международни проекта ще осъществява болницата . Те са с партньори от Гърция. С  Медицинския университет в Александропулис ще се изгради лаборатория за изследване на таласемиите, които ще се откриват преди раждане на детето. Тази т.наречена средиземноморска анемия е силно разпространена в Северна Гърция и в Източните Родопи.

 Отварянето на Маказа пък изисква сътрудничество за реагиране при пътни травми. Затова е  разработен проект със болницата в Комотини. Целта е да се обхванат пациенти в т.нар. златен час след пътното произшествие, когато реакциите са животоспасяващи.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини