Турската държавна телевизия снима филм за османското културно наследство в региона

Турският държавен канал ТРТ 2 снима филм за османското културно наследство по българските земи.Той ще бъде в рамките на половин час и ще се излъчва в най-гледаното време преди централната информационна емисия в 19,30 часа.Лентата е част от поредицата” От Орхун до Скопие”.Автор на филма е известната журналистка Нихал Йзерган,родом от Кърджали.

  Желанието ни е да покажем какви грижи се полагат за културните паметници от османския период в България.Какви средства отделя държавата,какви суми постъпват от чужбина,дали турската агенция за сътрудничество и развитие /ТИКА/ и агенцията ISIKA на организацията Ислямска конференция финансират определени проекти,каза още Нихал Йозерган.

 Тя посочи,че между България и Турция през 2008 г. е подписана спогодба за сътрудничество и взаимна грижа за културното наследство.Двете страни са се договорили за консервацията и реставрацията на по три култови паметника на своя територия.

 Голямата истанбулска община е дала 2 милиона лири за укрепването и възстановяването на желязната църква Св.Стефан в Истанбул.В България се работи по Джумая джамия в Пловдив.

 Вчера телевизионният екип бе в Кърджалийско.Той интервюира кметът на Кърджали Хасан Азис и журналистът от Кърджали бг вести Георги Кулов.Най- сериозен интерес на Нихал Йозерган предизвика сградата на музея.Тя е строена през двадесетте години на миналия век по проект на руския архитект Померанцев в стила на средноазитската култува архитектура.Била е предназначена за турско религиозно училище.Там се настанява турско светско школо.След пожар е преустроена в музей.

   Освен за България ТРТ 2 подготвя и филм за османското културно наследство в съседна Румъния.

 Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини