Караджова разреши добива на злато в Крумовград

Министърът на околната среда Нона Караджова е одобрила предложението на Висшия екологичен експертен съвет да се допусне реализацията на проекта за златодобив в Крумовград на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс".

След като преди около месец ВЕЕС одобри предложената от инвеститора "водна" технология за добив на злато в местността "Ада тепе" и като консултативен орган към министъра предложи одобрение на инвестиционното намерение.
Изчетох доклада с най-голяма отговорност, уверих се, че всички мерки, които са необходими за изключване на всички рискове за вододайните зони, здравето на хората, околнатасреда и биоразнообразието, са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво на питейни, каза Караджова на семинар, цитирана от БТА.
По думите й допълнителен ефект е развитието на дейност в един от регионите с най-висока безработица в България.

"Дънди прешъс метълс"` планира да инвестира в "Ада тепе" 120–130 млн. долара. Проектът може да тръгне най-рано през 2013 г.
Жителите на Крумовград много пъти протестират срещу добива на злато в находището. Не са малко обаче и тези, които смятат, че това всъщност ще се отрази положително на икономиката в района на Крумовград.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини