Новият суперкомпютър на Intel ще се побира в дланта ни

В края на 90-те Intel представиха първия в света суперкомпютър, който можеше да извършва един трилион изчисления на секунда - ASCI Red. Десет години по-късно, те са готови да възродят този суперкомпютър в модел, който ще се побере в дланта на ръката ни. Всъщност, обясняват от Wired.com, целта на компанията е да побере мощта на ASCI Red в един единствен чип.

Новият чип на име Knights Corner ще има мощността на 50 микропроцесора Pentium и, разбира се, подобно на ASCI, ще може да извършва един трилион математически изчисления на секунда. Разликата, обаче, е, че за складирането му няма да са нужни 72 чекмеджета със сървъри.

По-интересното, обаче, е че Knights Corner е просто усъвършенствана версия на по-ранен процесор на Intel, който, обаче, не пожъна никакъв успех – моделът Larrabee. Тогава той бе безкомпромисно победен от чиповете на Nvidia. Сега, обаче, Intel ще поискат реванш от своите съперници, които също се опитват да се утвърдят на пазара за суперкомпютри със своята собствена платформа Tesla.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини