Скандал избухна в Мадан заради семинар за турската култура

Скандал избухна в Мадан по повод опита да се проведе семинар за турската култура. Група професори от Турция бяха поканени на форум от Сдружение за етнокултурно взаимодействие с председател Салих Бозов. Той бе под наслов „Сбирайте се балканлии:Тракия-Родопите”. Проявата трябваше да се състои в местното читалище „Иван Вазов” в рамките на Дните на турската култура и изкуство, организирани от кърджалийското сдружение Дружество за турска култура и изкуство –Кърджали и партньорите му от южната ни съседка Културно-просветно дружество „Анкара-Текирдаг”

 Това е вторият гаф с предвидените мероприятия. Вчера се отложи семинарът в Кърджали поради това, че турските гости не получиха навреме визи от консулската ни служба в Анкара. Веднага медиите в южната ни съседка  оповестиха, че страната ни прави проблеми пред участниците в научен форум.

Днес обаче се оказа, че самите турски професори не желаят да участват в семинара в Мадан. Те изразили желание само да се запознаят с града и да присъстват на концерт на ансамбли от Турция, Гърция и Македония в читалището на града.

  Вместо турските професори в Мадан пристигнаха техни колеги от България. Водеше ги бившият народен продставител Стоян Райчевски. Сред нашите учени бяха проф.Евгений Сачев и доц. Христо Гиневски, както и  ст.н.с. от БАН Георги Митринов. Заедно с тях бяха и представители на неправителствената организация „Дружба Родина”, която се бори за запазване на българския дух в Родопите.

  Българските изследователи изразиха съжаление пред представители на медиите, че не могат да участват в диспут със своите турски колеги. От години искаме директна среща за да обменим мнения по актуални проблеми на общата ни история, но нямаме разбиране от колегите в Турция, подчерта проф.Евгений Сачев. Той определи като провокация опитите на турските учени чрез обявените теми да политизират проблема за българите-мохамедани. Присъствието на темата за някаква  Ислямска република Тъмраш в Родопите е скандално. Още повече, че в групата от Турция е и пряк потомък на Тъмрашлиите, казаха още българските изследователи. Георги Митринов посочи, че провокативни са и докладите, с които се прави опит да се представи турското влияние върху родопските говори. В Турция намат слявянистична школа, която да познава диалектите ни .Да се говори за някакво процентно разпределение на думи от различни езици в говора на местните българо-мохамедани е ненаучно, каза Митринов.

Българските учени изразиха недоумение защо се прави опит форумът да се проведе полулегално. За него не са информирани медиите. Разгласата е само от уста на уста.

От кого се крият гостите от Турция. Така ли те разбират културния обмен между двете държави, питаха изследователите.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини