Кърджали и Пловдив критични по отношение купуването на гласове

"Ще направя всичко МВР да не бъде замесвано на предстоящите местни избори. Не искам министерството да взема страна". Това заяви шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди да излезе в отпуск от поста вътрешен министър, той ще да декларира писмено, че горивото за охраната, която го съпровожда, ще се плаща от ГЕРБ.

МВР ще проведе акции срещу всички лица от подземния свят, като ги извади на светло. От анализите на министерството, направени след предишни избори, се виждало, че не малко от тях се занимават с лихварска дейност и заложни къщи и по този начин държали в зависимост много български граждани. При акции в офисите на лихвари полицаите са намирали избирателни списъци. "Искаме да хванем паричните потоци за контролиране на вота", заяви Цветанов.

На среща в Пловдив представители на полицейски дирекции и на райони и окръжни прокуратури са обсъдили възможни мерки срещу изборните престъпления в рисковите общини. Като такива са посочени Пловдив, Кърджали, Сандански, Петрич, Перник, Разлог, Созопол и Несебър.

До дни Цветанов ще разговаря с главния прокурор и шефа на ДАНС дали методическите указания към прокуратурата за противодействие на изборните престъпления се нуждаят от актуализация.

Той призова медиите да бъдат бдителни, особено в районите със смесено и преобладаващо ромско население като подчерта, че полицията ще реагира на всички сигнали, подадени от тях.

Вътрешният министър каза, че най-много престъпления с покупко-продажба на гласове стават в малките градове, където има изградена от години порочна практика и там много по-лесно се контролира един вот. Това се знаело от 20 години, но никой не искал да премахне практиката.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини