В двора на "Свети Георги" вече има Паметник на заедността

Снимка: Мехмед Реджеб

Паметник на заедността в болката и надеждата за добруване бе открит днес в двора на централния православен храм в Кърджали „Свети Георги”. Това стана след службата на християнския празник Малка Богородица, а за да станат съпричастни на откриването тук бяха дошли християни и мюсюлмани.

Лично кметът на града инж. Хасан Азис заедно с енорийския свещеник отец Петър Гарена, откриха паметника,-каменен знак в чест и слава на нашите предци и бъдещите поколения.Той представлява скулпторно изображение на две девойки – родопчанка и тракийка, в чиито нозе са изписани текстовете на песни, в които се разказва за Индже Войвода, Кара Фейзи, Капитан Петко Войвода.
„Този паметник е една вкаменена народна песен, която навява болка и тъга. Болка и тъга от това, че кърджалийския край все повече обезлюдява, независимо дали става дума за българи, турци, арменци. Нашата обетована земя се превръща в пустиня. Кърджали, без да се брои кой турчин, кой българин, кой християнин и кой мюсюлманин, драстично се стопява”, каза отец Петър пред присъстващите. И изтъкна, че този процес в най-голяма степен е засегнал християнското население, независимо дали става дума за българи, българомохамедани, турци,арменци, албанци или гагаузи.

По думите на свещеника този паметник е и за предците, заселили се в този край, бягайки по политически и икономически причини от Родопите и Беломорска Тракия, за да превърнат Кърджали в един процъфтяващ град. Пак по икономически причини сега хората са принудени да напускат Кърджали, коментира отец Петър Гарена.
Кой е виновен, коя политическа формация и коя човешка съвест ще проговори…Историята ще търси тази отговорност и от нас, каза свещеникът.
„В Кърджали живеят горди българи, горди турци, горди арменци и това, което обединява тези горди хора, е чувството, че те живеят заедно, уютно, в разбирателство”, заяви кметът инж. Хасан Азис при откриването на паметника. За него той е символ на общата болка, но и на общата надежда и очаквания на кърджалийци – без разлика на пол, етнос и религия. А също и напомня за предците, чийто завет е хората в Кърджалийско да живеят заедно в мир и разбирателство.
Паметникът е по проект на отец Петър Гарена и Петър Панчев, а негов изпълнител е Атанас Чакъров. За откриването му енорийският свещеник отец Петър Гарена бе подготвил специални покани, в които бяха изписани и част от текстовете, изобразени на самия паметник.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини