Тежките последици от атентатите на 11 септември

Атентатите от 11 септември имат тежки последици върху човешкото здраве и безопасността както на хората, участвали в спасителните операции, така и на военни и цивилни във войните в Афганистан и Ирак, пише сп. "Лансет" в поредица от статии, посветени на 10-ата годишнина от атентатите в САЩ.

Изданието публикува няколко научни изследвания в тази насока. Едното от тях на доктор Дейвид Презант, началник на медицинския отдел на нюйоркските пожарникари, обхваща 9583 пожарникари, участвали в спасителните операции на Световния търговски център.

Изследването е показало, че при тях рисковете да се разболеят от различни форми на рак са 19 пъти по-високи от тези при останалите пожарникари.

При ликвидирането на последиците от атентатите в Ню Йорк пожарникарите бяха изложени на действието на вредни химически вещества и канцерогенни агенти, като диоксини, полициклични ароматни въглеводороди и полихлориран бифенил.

Друго изследване, извършено от екипа на доктор Хуан Виснивески от колежа по медицина Маунт Синай в Ню Йорк насочва вниманието върху 27 000 от 50 000 души, оказали помощ при спасителните операции на СТЦ. Сред тях е имало строителни работници, полицаи, общински служители.

Изследването показва, че те страдат от значителни проблеми с физическото и менталното здраве.

28 процента от тях имат астма, 42 процента - синузит, 39 процента - проблеми с храносмилането. Половината са с намалени дихателен капацитет, 28 процента страдат от депресия, 32 процента - от постравматичен стрес, а 21 процента - от пристъпи на паника. Що се касае до войните в Афганистан и Ирак данните показват, че 1568 американски военни са убити в Афганистан и 4408 в Ирак.

В интервала 2007-2010 г. в Афганистан са убити 8832 цивилни. Десетки хиляди военни са ранени там. 80 процента от населението на Афганистан пие заразена вода.

В Ирак в интервала 2003-2010 г. жертви на самоубийствени атентати са станали 12 284 цивилни.

През всичките години на конфликта цивилните, избити там са 108 624. 25 процента от иракчаните нямат достъп до чиста питейна вода. И в двете страни системата на здравеопазването и здравната инфраструктура са разрушени, а децата страдат от недохранване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини