Дянков: Няма да има актуализация на бюджета за тази година

Министър Дянков е категоричен, че България е финансово стабилна.

 Няма да се наложи актуализация на бюджет 2011г., заяви вицепремиерът Симеон Дянков, който е на двудневна работна среща в Смолян.

Финансовият министър обясни, че това бил просто коментар на премиера Борисов за това, какъв е законовия път за подобно действие.

„Ако има внезапно голям допълнителен разход, той по някакъв начин трябва да се опише в бюджета и единствения правилен начин, ако това е за 2011-та година, е с актуализация на бюджета”, обясни финансист номер 1 у нас.

Той допълни още, че от една страна ние имаме достатъчно пари в бюджета, от друга не е момента за подобна мярка. Като външни фактори Дянков изтъкна финансовата нестабилност в Европа.

„При положение че цяла Европа се клати или голяма част от европейските държави се клатят, ние да тръгваме дори и с малка актуализация”, обобщи вицепремиерът.

Започнала е процедура, по която една част от парите, които се дължат на фирмите в Кърджали, да се изплатят от спестяванията, които могат да се направят в бюджета за тази година, а останалите пари в бюджет за 2012-та.

В следващите от 5г. до8 години ще удвоим доходите в България, това са нивата които цели правителството на ГЕРБ, каза още финансовият министър.

Той допълни, че за разлика от много от останалите страни в Европа, България има добра доходна политика благодарение на финансовата си стабилност. Първото увеличаване на доходите е от септември, а в бюджет 2012 година ще се мисли за допълнително увеличаване на доходите. „Това е нещо, което почти всички други европейски държави в момента не могат да си го позволят”.

 Финансово стабилни сме като  държава и можем да увеличаваме бюджетите, особено за образование, наука, култура и тези за увеличаване на доходите, каза още Дянков.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини