”Българско” уиски тровило туристите в турски хотели?

Уиски, произведено в България, най-вероятно е причинило смъртта на руски туристи в турските хотели, работещи по системата All Inclusive, показва разследване на вестник "Комсомолская правда"

След масовите натравяния на руснаци с метилов спирт, изданието командирова в Турция своя специален кореспондент Ярослава Танкова, която открива смъртоносното уиски в местните хотели, с което щедро се черпят чуждестранните гости, предаде БГНЕС.

Въпреки твърдата позиция на турските власти, че отравянето на руснаците са "единични случаи", продавачите потвърждават, че производството на ментетата процъфтява заради високите данъци. Не трябва да се вярва даже на акцизните марки, защото организацията, отговаряща за контрола на качеството, е ликвидирана и пазарът е напълнен с ментетата и нискокачествена "легална" продукция от Северен Кипър, отбелязва изданието.

Властите твърдят, че турските хотели са абсолютно безопасни, но именно под масата в бара на хотел "Кафтанс" руският кореспондент открива отровното уиски "Mister Burdon", което стана причина за смъртта на руски туристи през месец май, отбелязва вестникът. Разреждайки го барманът обилно го разливаше и черпеше с него туристите по системата All Inclusive", разказва журналиската Ярослава Танкова.

Тя  успяла да се свърже със служителя на хотела Мамед, който на следващия ден я снабдил с четири бутилки "уиски" по 10 долара всяка. Цялата "операция" е била заснета със скрита камера. На етикетите на бутилките на турски език е написано: "Mister Burdon/Blended whisky. Направено от малц, спирт и дестилирана вода. Произвежда се в България с разрешението на Министерството на земеделието №..."
Течността била дадена за експертиза в московска лаборатория и резултатите излезли "сензационни", пише всекидневникът, без да съобщи подробности.

"Ако знаеха господа българите каква гадост изнасят за Турция!", коментира Танкова.  
Според нея това "уиски" вече е причинило смъртта на петима руснака в турският куророт Бодрум в края на май след употребата на локално бутилирано уиски.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини