Искат поне ден без автомобили през септември

Да определят една или няколко зони само за пешеходци и колоездачи за поне един ден имат възможност общините през септември. Събитието под наслов „В града без моята кола!“ се организира от министерството на околната среда и водите. Така кметствата могат да се включат в Европейската седмица на мобилността, която ще се провежда за десети път от 16 до 22 следващия месец. Целта на кампанията е да стимулира местните власти да въвеждат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да насърчава гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила.

Сред критериите за участие са организиране на седмица с дейности под мотото „Алтернативна мобилност“, популяризиране на видове траспорт, безопасни за околната среда, увеличаване на пространството за пешеходци, колоездачи и публичен транспорт- по-широк тротоар, нови ленти и алеи за автобуси и колоездачи, нова по-ефективна схема за трафик, понижаване разрешената скорост за движение в града..

През 2010 г. рекордният брой от 2221 града, представляващи около 227 милиона европейци, официално бяха регистрирани в кампанията.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини