5 °C

Елена Хайтова и Никола Гигов с най-новите си книги в Кърджали

Неотдавна Елена Хайтова и Никола Гигов представиха в Кърджали най-новите си книги - „Гладиаторът Хайтов”  и „Клада за феникс”. Първата книга разказва за многобройните битки на родопския властелин на словото, като тези за костите на Левски, за българския език и за опазване на неговата чистота, за гората и българската природа и др. Заедно с това, неговата дъщеря разкрива и някои непознати страници от онези драматични събития в неговия живот. Хайтов е писателят, който е водил най-много битки в живота и творчеството си, но затова пък е най-богат със спечелената всенародна любов, поради което, също като Иван Вазов, е спечелил прозвището “народен писател”, сподели неговата дъщеря. Елена Хайтова е авторка на още три книги - “Баща ми – най-дивият разказ”, “Сама сред звездите” (за Валя Балканска), “Безумният Орфей” (за нейния съпруг - поета и писателя Никола Гигов).
  
А книгата на нашия известен изследовател-орфеист Никола Гигов предлага неговите впечатления от срещите му с 23 наши и чужди писатели от Америка до Япония, които имат отношение към Родопите и към България. Между тях са Расул Гамзатов, Станислав Лем, Станислав Сивриев, Дамян Дамянов, Ангел Каралийчев, Коста Странджев и др. Книгата се роди, посочи авторът, след като написах „Трънен венец от рая”, в която обрисувах способността на българската нация със своята жертвоготовност да изнесе тежестите на съвремието. А чрез „Клада за феникс” доизграждам този образ.

Фениксът е птицата, която, когато дойде мигът, отлита в Египет, където си прави клада от канела и други сухи треви, после се самозапалва и изгаря под парещите лъчи на жаркото слънце. Но изгаряйки, вътре в нея остава един зародиш, който започва като какавидата да расте, за да се роди нов феникс. По подобен начин аз виждам България, която непрекъснато се възражда. С книгата си искам да вдъхна кураж на българите и да предам моята вяра в доброто бъдеще на страната ни. Още в Орфеевите книги и в апокрифните древни български скрижали е записано: „Бъдещето е на българите!” С времето тази мисъл се превърна в мое верую. България е една феникс птица. Винаги искат да й издигнат клада, да я изгорят и изпепелят, да я затрият от картата на света, но тя като всяка феникс птица, се преражда, става по-нова и по-жизнена, каза писателят.
 
Никола Гигов е автор на 50 книги с поезия и проза и е носител на 100 национални и 15 световни награди. Седем от неговите книги са издадени в чужбина в превод на 20 езика. Оценяван е като най-големият изследовател-орфеист и за това говорят рецензиите на 55 професори от цял свят.     
  
Всичко в митовете е истина, смята Гигов, който е и един от участниците в експедиция по пътя на митичните аргонавти до Колхида (днешна Грузия), подобно на Орфей, който, според древното предание, участва в легендарния поход с кораба Арго от Гърция до Колхида.
  
Авторът е включен в световната класация “Великите мъже на ХХІ век” от Американския биографичен институт на САЩ. През 2008 г. неговият филм “Мистериите на Орфей”, създаден заедно с Тодор Ялъмов и Атанас Панчев, беше представен с голям успех премиерно в Париж. През тази година Н. Гигов получи нови две световни признания. Удостоен е със “Златен медал за България” от САЩ и със световната награда на името на Леонардо да Винчи, връчена му в Кеймбридж, Англия.
  
Неуморният орфеист посвещава повече от 50 години от живота си да изследва и възкресява идеите на Родопееца. И благодарение на него, те засияват отново с цялото си древно величие. Следовник на тези велики идеи, патриот и радетел за съхранението на българския фолклор, на родовите ни български корени, Гигов работи с голямо удоволствие и за популяризиране на детските ни дарования. Той е почетен председател, духовен водител и кръстник на Националния музикално-фолклорен съюз на учителите по музика “Орфеево Изворче”. Инициатор е и на едноименния ежегоден фолклорен конкурс, както и на възраждането на Орфеевите традиции в родопската Орфеева школа в село Гела, под връх Орфей.

Автор: Лияна Фероли,kulturni-novini.info

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини