Елена Хайтова и Никола Гигов с най-новите си книги в Кърджали

Неотдавна Елена Хайтова и Никола Гигов представиха в Кърджали най-новите си книги - „Гладиаторът Хайтов”  и „Клада за феникс”. Първата книга разказва за многобройните битки на родопския властелин на словото, като тези за костите на Левски, за българския език и за опазване на неговата чистота, за гората и българската природа и др. Заедно с това, неговата дъщеря разкрива и някои непознати страници от онези драматични събития в неговия живот. Хайтов е писателят, който е водил най-много битки в живота и творчеството си, но затова пък е най-богат със спечелената всенародна любов, поради което, също като Иван Вазов, е спечелил прозвището “народен писател”, сподели неговата дъщеря. Елена Хайтова е авторка на още три книги - “Баща ми – най-дивият разказ”, “Сама сред звездите” (за Валя Балканска), “Безумният Орфей” (за нейния съпруг - поета и писателя Никола Гигов).
  
А книгата на нашия известен изследовател-орфеист Никола Гигов предлага неговите впечатления от срещите му с 23 наши и чужди писатели от Америка до Япония, които имат отношение към Родопите и към България. Между тях са Расул Гамзатов, Станислав Лем, Станислав Сивриев, Дамян Дамянов, Ангел Каралийчев, Коста Странджев и др. Книгата се роди, посочи авторът, след като написах „Трънен венец от рая”, в която обрисувах способността на българската нация със своята жертвоготовност да изнесе тежестите на съвремието. А чрез „Клада за феникс” доизграждам този образ.

Фениксът е птицата, която, когато дойде мигът, отлита в Египет, където си прави клада от канела и други сухи треви, после се самозапалва и изгаря под парещите лъчи на жаркото слънце. Но изгаряйки, вътре в нея остава един зародиш, който започва като какавидата да расте, за да се роди нов феникс. По подобен начин аз виждам България, която непрекъснато се възражда. С книгата си искам да вдъхна кураж на българите и да предам моята вяра в доброто бъдеще на страната ни. Още в Орфеевите книги и в апокрифните древни български скрижали е записано: „Бъдещето е на българите!” С времето тази мисъл се превърна в мое верую. България е една феникс птица. Винаги искат да й издигнат клада, да я изгорят и изпепелят, да я затрият от картата на света, но тя като всяка феникс птица, се преражда, става по-нова и по-жизнена, каза писателят.
 
Никола Гигов е автор на 50 книги с поезия и проза и е носител на 100 национални и 15 световни награди. Седем от неговите книги са издадени в чужбина в превод на 20 езика. Оценяван е като най-големият изследовател-орфеист и за това говорят рецензиите на 55 професори от цял свят.     
  
Всичко в митовете е истина, смята Гигов, който е и един от участниците в експедиция по пътя на митичните аргонавти до Колхида (днешна Грузия), подобно на Орфей, който, според древното предание, участва в легендарния поход с кораба Арго от Гърция до Колхида.
  
Авторът е включен в световната класация “Великите мъже на ХХІ век” от Американския биографичен институт на САЩ. През 2008 г. неговият филм “Мистериите на Орфей”, създаден заедно с Тодор Ялъмов и Атанас Панчев, беше представен с голям успех премиерно в Париж. През тази година Н. Гигов получи нови две световни признания. Удостоен е със “Златен медал за България” от САЩ и със световната награда на името на Леонардо да Винчи, връчена му в Кеймбридж, Англия.
  
Неуморният орфеист посвещава повече от 50 години от живота си да изследва и възкресява идеите на Родопееца. И благодарение на него, те засияват отново с цялото си древно величие. Следовник на тези велики идеи, патриот и радетел за съхранението на българския фолклор, на родовите ни български корени, Гигов работи с голямо удоволствие и за популяризиране на детските ни дарования. Той е почетен председател, духовен водител и кръстник на Националния музикално-фолклорен съюз на учителите по музика “Орфеево Изворче”. Инициатор е и на едноименния ежегоден фолклорен конкурс, както и на възраждането на Орфеевите традиции в родопската Орфеева школа в село Гела, под връх Орфей.

Автор: Лияна Фероли,kulturni-novini.info

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини