12 °C

Над 500 участници събра третия национален фестивал на турския фолклор в Ардино

С изключителен успех премина в Ардино третия национален фестивал на турския фолклор. Два дни центърът на града се огласяваше от красивите турски народни песни,  ритмични танци и инстументални изпълнения. Освен тях присъстващите имаха възможност да видят и чуят пресъздаване на турски народни обичаи и маанета. Всички участници грабнаха сърцата на публиката със своите изпълнения и доказаха, че фолклорът е мост на единението. В културната проява участваха над 500 души и близо 40 индивидуални изпълнители от различни краища на страната. Имаше групи и състави от Хасково, Смолян, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна, както и от Кърджали.

Събитието бе организирано от Община Ардино и местното читалище „Родопска искра”, което през тази година отбелязва своята 90-годишнина. Фестивалът се проведе със съдействието на Министерството на културата и Сдружение „Толерантност”. Патрон-домакин на националния фолклорен форум бе кметът на Община Ардино Ресми Мурад.
Участниците във фестивала, който протече под мотото „Музиката – езикът на толерантността” бяха възхитени от прекрасната организация и гостоприемството на домакините. Фестивалът нямаше конкурсен характер. Всички участници получиха грамота за участие и предметни награди. Поздравителен адрес до организаторите на фестивала бе получено от министъра на културата Вежди Рашидов.

Сред официалните гости на проявата бяха Лютви Местан - зам.-председател на Движението за права и свободи, Джейхан Ибрямов – лидер на младежкото ДПС, Айхан Етем – председател на Сдружение «Толерантност», Себахаттин Бехчев – експерт в Министерството на културата, както и кметът на побратимената община Картал – Алтънок Юз. Културната проява бе уважена и от Ребека Дънам - съветник по политическите въпроси към Американското посолство в София. Тук бяха и почетните граждани на Ардино, писателя Халид Алиосман Даалъ и спортната легенда Решат Айдън.
Вие дойдохте в Ардино от различни краища на общото ни отечество България. Дойдохте в Ардино, за да чуем ясно вашето послание за културен диалог с бъдещите поколения, със света! Най-сърдечно ви поздравявам и се прекланям пред таланта, амбицията и безспорните ви успехи, каза на откриването кмета Ресми Мурад. Той пожела на участниците градивен ентусиазъм, по-големи амбиции и заслужени овации.
За мене е висока чест да ви приветствам от името на председателя на партията, д-р Ахмед Доган с този наистина чудесен празник на красотата и на толерантността, каза Лютви Местан. Няма как да не благодарим на г-н Ресми Мурад, че пое тежката отговорност след 14-годишно прекъсване от втория преглед до днешния, да превърне град Ардино в домакин на Третия преглед на турския фолклор. Знам какво ви струва, не като финаносови средства, а като усилие организирането на тази мащабна проява и затова още веднъж нашите специални адмирации към вас, каза още Лютви Местан.

Културният форум продължи два дена, с водещи Нуртен Ремзи от Шумен и Леман Кочева от Ардино. Организаторите подготвиха за своите гости разнообразна съпътстваща програма: посещения на културно-исторически обекти, участие в културни прояви. Най- малкият участник бе 10-годишната Гюлсем Мехмед от НЧ „Хр.Ботев” – село Руйно, община Дулово, а най-възрастния известната солистка на турски народни песни Хатидже Байрамова от Дулово, област Силистра.

Фестивалът бе открит с песента „Добре дошли”, изпълнена от 22-годишния Бранислав Петков - Бранко от Защитеното жилище в Ардино, след което любителите на турския фолклор се насладиха на индивидуалните изпълнения на солисти и поети към НЧ „Назъм Хикмет” в Шумен. Първо девическият оркестър на читалището огласи с тъпани Ардино. Популярните турски народни песни  „Аман орманджъ”, „Юксек, юксек тепелер”, „Керимем”, „Осман ага” изпълнени от Съдика Ахмедова и Хасан Родоплу обраха бурните аплодисменти на зрителите. Поетесата Нафизе Бейсим Гюн емоционално представи на присъстващите своето стихотворение „Румелийски момичета”. Последваха изпълнения на оркестъра за местен турски фолклор при НЧ „Родопска искра” в Ардино. Ансамбълът за турски фолклор при НЧ „Огнище” от кърджалийското село Стремци възпроизведе старинния обичай „Куртджу” (Вълчар), изпълнения на маанета  и танц с лъжици.

На сцената се изявиха още фолклорен състав „Евридика” към НЧ „Нов живот” в Момчилград, ансамбълът  за турски песни към женско сдружение „Букет” в Кърджали, както и фолклорна група „Родопея” при Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусова промишленост „Св.Св. Кирил и Методий” в Момчилград.

Участие взеха още мъжката фолклорна група и танцовия състав при НЧ „Светлина” в девинското село Гьоврен, детската група за автентичен фолклор „Дъга” от хасковските села Караманци и Сърница, ансамбъл „Борино” към НЧ „Обнова” в Борино, Смолянска област и танцови състави от кърджалийските села Чилик,  Енчец и Островица. Присъстващите се насладиха и на изпълненията на самобитния поет и композитор Али Емин от близкото село Ябълковец. Програмата в първия ден завърши с изпълненията на танцовия ансамбъл от побратимената турска община Нилюфер, Бурса.

През втория ден на откритата фестивална сцена се изявиха ансамбълът за турски фолклор при НЧ „Юмер Лютфи” в Кърджали, групата за турски народни песни от варненското село Белоградец, детския танцов състав за фолклорни танци „Изгряващи звезди” при НЧ „Съзнай себе си” в Цар Калоян, Разградска област, фолклорната група за турски народни песни и танцовата група „Танци на етносите и народите” към НЧ „Хр. Ботев” с. Веселина, общ. Лозница, танцов състав „Арда” към НЧ „Прогрес” в кърджалийското село Глухар,  танцовата формация „Йълдъз” към Общински детски комплекс „Д-р Димитър Пангелов”, общ. Две могили, Русенска област. В програмата със свои изпълнения се включиха още танцовата група при Общински детски комплекс в Крумовград, театрална формация „Саура” към Основно училище „Христо Ботев” с. Долно Ботево, общ. Стамболово, които възпроизведоха празника „Курбан байрам”, а танцовата група към НЧ „Н. Й. Вапцаров”  от кърджалийското село Кобиля представи турски народен танц. Присъстващите чуха и изпълнението на флейта на талантливата Селин Еркин Осман.

Третият национален фестивал на турския фолклор завърши с песента „Моя страна, моя България”, изпълнена от Бранислав Петков и от всички присъстващи.

В края на форума кметът на община Ардино Ресми Мурад благодари на всички, допринесли фестивалът да се случи и да премине на толкова високо ниво. Той изказа  специални благодарности и на спонсорите на фестивала: Сдружение „Толерантност”, Демирбанк, евродепутатът Метин Казак и местни бизнесмени от Ардино.
Нагърбихме се с нелеката задача да организираме третия национален фестивал на турския фолклор след 14-годишно прекъсване. Надявам се тази инициатива да продължи през следващите години и да се превърне в традиция. Това, което направихме не е геройство, но е факт, който трябва да се подчертае, каза Ресми Мурад при закриването на мащабния форум.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини