Три коалиции ще си оспорват гласовете на кърджалийци на вота

  Три явни или прикрити коалиции ще се борят за гласовете на кърджалийци на предстоящите местни избори.Някои от тях ще се опитат да утвърдят етническия вот,други да го разчупят. Едни ще заложат на откровени „патриотични” послания, други ще предпочетат традиционните ценности на политиката.

  Автентичната десница в Кърджали се съживи през последния месец след вътрешните избори за кандидат-президент. СДС и ДСБ сондират възможности да играят в рамките на Синя коалиция –плюс. Сините на Мартин Димитров са двигателят на голямото разширение с участието на партиите от ОДС. Форматът още не е определен окончателно, но се говори за обща листа за съветници и общ кандидат за кмет. Зад СДС стои силна гражданска квота, в която са изявени представители на българите мохамедани. Тяхната подкрепа ще е ключова при представянето на бъдещата дясна коалиция не предстоящия вот.

  Левицата също стяга голям фронт. Лидерът на червените Милко Багдасаров обяви създаването на Коалиция за Кърджали. Вратите й са отворени до септември. Очаква се гръбнакът и да бъдат партиите от Коалиция за България. Левицата смята да се противопостави, както на монопола на ДПС във местната власт,така и на доминацията н ГЕРБ на държавно ниво. За първи път социалистите се опитват да излязат от откровеното анти-ДПС противопоставяне, залагайки не толкова на „патриотичните”послания, колкото на чисто политическите със социален привкус.

  Управляващите от ГЕРБ са твърдо решени да вземат кметския стол. Без да го афишират те погълнаха Политически клуб „Тракия” и партия „Атака”.Ако погледнем листата за съветници ще видим, че в същност става дума за тройна коалиция под маската на самостоятелно участие. За самостоятелно представяне говори в Кърджали шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов. В същност обаче герберите ще погълнат гласовете на партньорите си от ПК „Тракия” и „Атака” без да афишират открито дружбата си с тях. Така те искат да прикрият откровено „патриотичните”тежнения. Сондажите за издигането на кандидатурата за кмет на Кръстителя на Родопите отец Боян Саръев са само част от тази стратегия.

 Индикации, че ДПС също е склонно на коалиция имаше преди месеци.Както Кърджали бг вести писа хора в общинското ръководство не бяха далеч от идеята за широко представителство в подкрепа на кандидатурата на Хасан Азис за кмет. Съпротивата на хардлайнерите обаче бе твърде голяма и идеята пропадна.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини