Можем да сменим личния си лекар до края на месеца

В периода от днес до 30 юни всички здравноосигурени граждани имат право да сменят общопрактикуващия си лекар. Това може да стане без да се налага пациентът лично да се отписва от листата на досегашния си лекар. Смяната става по служебен път в районните здравноосигурителни каси по местоживеене.

Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да купят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. В РЗОК има информация за местата, откъдето формата може да се купи. При новоизбрания общопрактикуващ лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако гражданинът няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар.

Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар или от специалиста, който временно следи състоянието им.

При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният избор на общопрактикуващ лекар.

Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за срок до месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар, който има договор с РЗОК. При представяне на здравноосигурителната си книжка пациентът заплаща на лекаря само потребителска такса, припомнят от НЗОК.

Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини