Частници „купуват” покойници, държавата проверява общинските обредни домове

50 лева на труп плащат частни погребални агенции на лекари от болници за да им уредят клиенти за погребения. Някои карат на твърдо възнаграждение за месец. За това те поддържат черни каси , от които плащат рушвети. Това заяви пред журналисти в Кърджали председателят на Сдружението на обредните домове в България Методи Петров. ”Купуването” на покойници е повсеместна практика в страната. Недобросъвестни частни фирми прецакват не само общинските обредни домове , но и своите конкуренти от частния сектор..Причината за това е остарялата нормативна уредба, която бе от 1984 г. Едва на 21 април тази година правителството прие нова наредба, която вбеси някои от сдруженията на частните погребални агенции. Те излязоха с остри нападки срещу общинските обредни домове, като ги обвиняват в монополизъм.

 Войната между частници и общински обредни домове непрекъснато ескалира и ударите под пояса се пренесоха в медиите.

Първи частниците обвиниха общинските структури, че укриват данъци и със спестеното „купуват” покойници. Крадецът вика дръжте крадецът, реплекира Методи Петров.

Той призова контролните органи да проверяват не само общинските обредни домове,но и частните погребални агенции.Досегашната практика сочи, че общинарите са проверявани поне два пъти годишно. За частниците обаче това не важи.

 Не може да искат от нас куп неща за катафалките, а частниците да превозват трупове с коли, с които същия ден са карали хранителни продукти, негодуват от Сдружението на обредните домове.

 Основният сблъсък обаче е за стопанисването на гробищните паркове. То се поема от общинските обредни домове. Те от своя страна искат да извършват и траурни обряди за да си покриват разходите. Частниците обаче смятат, че не са равнопоставени. И настояват общинарите да се занимават само с поддръжка на гробищата. Останалата дейност искат да я извършват само те.

Не може ед0ни да правят само разходи, а други да прибират печалбата. Не приемам това че частни фирми искат да издевателстват финансово и психически над роднините на покойниците, подчерта Методи Петров.

 Шефката на обредния дом в Кърджали Моника Атанасова подчерта, че една от функциите на тяхната институция е социалната. Месечно извършваме по 6-7 социални погребения. Това частниците никога няма да направят, отбеляза Атанасова.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини