Изложба показва кърджалийци ,пуснали котва в Америка

Валентина Иванова

Дузина известни кърджалийци, пуснали котва в САЩ  могат да видят гражданите на областния център в  Регионалния исторически музей. Изложбата се нарича „Българи ,градят Америка” и е подготвена от посолството на Съединените щати съвместно  дружеството „Приятели на САЩ” от Кърджали. Сред нашенци прекосили океана и установили се в Новия свят е арх.Миролюб Попов  от Кърджали и Кина Бъговска, издател на вестник в Чикаго, родом от Момчилград.

Експозицията ще бъде открита официално на 19 май. Тя е посветена на общобългарският празник 24 май.

Идеята за изложбата се роди в дружеството през февруари. Работехме усилено с американското посолство. Те осигуриха представянето на двадесет известни наши сънародници като се започне от бащата на електронно-изчислителната машина Джон Атанасов и се стигне до топ журналистката  Ралица Василева, каза за медиите Валентина Иванова, председател на” Приятели на САЩ”. Тя каза, че за да се издирят и представят кърджалийци е изисквало сериозни усилия. По 10-15 имейла са били пратени докато се подготви изложбата.

Следващата стъпка на дружеството е изработването на портал в Интернет, който да представя кърджалийската емиграция зад океана.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини