Ардино приема Третия национален фестивал на турския фолклор

Организационния комитет на фестивала

Третият национален фестивал на турският фолклор ще се състои през юли в Ардино.Провеждането му съвпада с 90-т годишния юбилей на народно читалище “Родопска искра”в града. Читалището, заедно с община Ардино, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и сдружение “Толерантност”, се явяват организатори и възобновители на традицията за провеждането на фестивала, след продължителното 14 годишно прекъсване.  Изпратени са покани до 50 общини, като по думите на кмета Р. Мурад, поне 20 от тях ще вземат участие във ф проявата.  Откриването ще бъде на 16-ти юли от 14:00ч., като предишния ден в туристически комплекс “Белите брези” ще се проведе втората земляческа среща “Ардино- 2011”.

  Като мултиетнически регион Кърджали е един от  най-ярките примери за религиозна и етническа толерантност. Осъществяването на подобен род мероприятия е една прекрасна възможност, както за демонстрация на многообразието на регионалното  фолклорно богатство, така и за осъществяване на културен обмен между участниците от различните региони  в страната.Това заяви пред журналисти градоначалникът на Ардино.

   Участие във културната проява ще вземат и съседките ни Гърция и Турция, и в частност побратимените общини, съответно Орестиада и Нилюфер. Във фестивала ще бъдат допуснати фолклорни групи и ансамбли, както и отделни изпълнители на турски народни песни. Въпреки, че културната проява няма конкурсен характер, всеки участник ще получи диплом и сувенири от домакина на фестивала.

Станислава Неделчева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини