Читалище „Юмер Лютфи” тържествено отбеляза празника на детето в Кърджали

За първи път в Кърджали бе отбелязан 23 април- празника на детето в Турция, с тържествен пролетен концерт на читалище „Юмер Лютфи” снощи в Дома на културата. Проявата се осъществи с финансовата подкрепа на Община Кърджали. Концертът премина при голям интерес от страна на кърджалийци и се превърна в празник на детето. Програмата включваше изпълнения на турски народни песни, танци и стихотворения, посветени на детето, пролетта и България.  В нея участваха фолклорните екипи, солистите и оркестъра към читалището, подготвени от Юксел Есен. Всички те спечелиха бурните аплодисменти на публиката.

На концерта присъстваха Генералният консул на Р. Турция в Пловдив Рамис Шен, кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис и заместникът му Елисавета Кехайова, председателят на Областния съвет на Движение за права и свободи в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер и Районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Най-малките таланти от Детска фолклорна група „Кадрие Лятифова” рецитираха стихове и изпълниха турски и ромски танц. Ансамбълът за турски народни песни и танци „Кърджали” представи характерни румелийски танци. Малките солисти Дуйгу Али, Емре Ахмед, Мерт Хюсеин и Ажда Сали изпяха турски народни и модерни ритмични песни, с които ентусиазираха публиката. Дългогодишните музикални звезди на читалището Несрин и Емине Зия също бяха на сцената и зарадваха почитателите си.

Хасан Азис честити празника на кърджалийските деца, като отбеляза, че най-много в Кърджали те се обичат. „Бъдете живи и здрави! Вие сте всичко за нас!”, възкликна кметът и зарадва децата с по една книжка, поднесена им лично от него.

Читалището получи цветя от кмета, консула, областния управител, ДПС и БСП, в-к „Кърджали хабер” и бизнесмена Гюрсел Хюсеин.

Ресмие МЮМЮН

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини