Кърджалийка се жалва от бюрокрация в Страсбург, поемат случая й

Николина Иванова

Кърджалийката Николина Иванова се жалва на Европейският омбудсман от българската бюрокрация и той пое случая й. Само за десетина дни от Страсбург отговориха на нашенката, докато премиер,президент и председател на Народното събрание мълчат в София, въпреки че също бяха сезирани.

  Николина Иванова е трудоустроена заради мозъчна операция. Тя се опитва да развие собствен бизнес, но вместо да има облекчения, среща бюрократични спънки. До сега е получавала помощ единствено от обществения посредник на Кърджали Хакиф Емин и бившият омбудсман на републиката Гиньо Ганев. Затова чрез офиса на Хакиф Емин Николина Иванова изпрати запитване до Европейската институция в Страсбург. Тя пише:

 „ През 2004 г. ми е направена черепно-мозъчна операция и съм инвалидизирана по болест. Това попречи да завърша следването си в Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски”.Срещнах непреодолими пречки да намеря работа в родния си град Кърджали.Бях подложена на истинска дискриминация заради заболяването ми.

 През 2006 г. се обърнах към Бюрото по труда в Кърджали за съдействие.От там ми препоръчаха да ползвам микрокредитиране по специална програма „Гранционен фонд за микрокредитиране”. Бе ми обяснено, че при влизането на страната ни в Европейския съюз ще ползвам преференции и част от сумата може да бъде опростена. Това ме накара да тегля заем за да развивам собствен бизнес. Вложих го в създаването на телефонни кабини и техника. Реших да развивам бизнес и в община Пловдив, поради намерението ми да се устроя в този град.  Пожелах да тегля кредит от същия фонд и да ползвам преференции за наем на помещение. Направих ипотека на апартамента и получих кредит ,като държавата ми стана гарант. Средствата насочих към преместване  на телефонните кабинки в село Граф Игнатиево ,Пловдивдско. В момента ми създават проблеми за наема, казват че трябва да играя на търг.

 Икономическата криза засегнала страната ни се отрази на бизнеса ми. Сблъсквам се и с бойкота на местните хора.

 Затруднявам се в изплащането на двата кредита на стойност 17 000 лева с лихвите.

  Вместо да срещна съдействие се сблъсках с административни пречки. Срещу мен бе заведено дело за възстановяване на средства изплатени на наето по проекта от мен лице.

                              Уважаеми г-н Омбудсман,

Обръщам се към Вас с въпрос: Кога в България като страна членка на Европейския съюз ще има преференции за трудоустроените хора, които желаят да развиват свой бизнес. Трябва ли да се опрощават кредити по програми и от фондове, когато сме затруднени да ги изплащаме, а държавата ги е гарантирала.

Моля за вашата консултация по моя случай и съдействие пред българските институции за промяна на законодателството в съзвучие с европейското. Развитието на собствен бизнес е единствената възможност на много трудоустроени хора в страната ни, където дискриминацията от страна на големите работодатели е очевидна.”

  В отговор на шефа на правния отдел на Европейския омбудсман Жоао Сантанна пише,че жалбата е регистрирана под номер 0729/2011 VIK.Тя ще бъде разгледана от Виолета Димова от правния отдел. Разглеждането на жалбата ще стане публично и тя ще бъде публикувана на Интернет страницата на Европейския омбудсман. Жалбоподателят има право да поиска молбата му да бъде разгледана и поверително. Николина Иванова обаче не се притеснява от публичността.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини