В Охрид завърши първата фаза на процеса за трагедията с кораба "Илинден"

В Охрид завърши първата фаза на съдебния процес срещу обвиняемите за трагедията с кораба "Илинден".Следващото заседание, на което ще бъдат призовани свидетели и от България, е насрочено за 7-и април, съобщава БНР.

Днес продължи изслушването на свидетелски показания. Вниманието на съда, прокуратурата и адвокатите бе съсредоточено преди всичко върху правилниците, правомощията и институционалните задължения на охридската Капитания, на фирмата–застраховател и нейния експерт относно техническите прегледи и състоянието на плавателния съд, както и за сигурността на корабоплаването в езерото.

От показанията стана ясно, че промени в правилниците след 2004-а година ограничават правомощията на Капитанията и прехвърлят отговорността почти изцяло върху издаващия сертификатите застраховател. В случая това е германският "Лойд", а нейният представител Бранко Баич е обвиняем по делото и се съди в негово отсъствие.

Следващото заседание бе насрочено за 7-и април, когато ще бъдат изслушвани вещи лица и свидетели от България – близки на загиналите и участници в трагичното пътуване, които ще бъдат процедурно призовани чрез нашето генерално консулство в Битоля.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини