Почитаме Трети март с изложба на стари фотоси

Вчера вечерта в Регионалния исторически музей в Кърджали бе открита изложбата”Забравените фотографии от Руско-турската война.Завръщане в България след 133 години”. Тя е посветена на националния празник на страната-3 март. Организатор на изложбата е известния български фотограф Иво Хаджимишев.

 В приветствието си към кърджалийци , прочетено от директора на музея Павел Петков , известният майстор на обектива подчертава: В изобразително отношение Руско-турската война и свързана в съзнанието ни главно с гравюрите от европейските илюстровани издания и монументални платна от големите руски художници от онова време...Мнозина от нас обаче забравят или не допускат, че голяма част от тези картини или гравюри са създадени по фотографии.

  Хаджимишев издирва тези забравени фотографии в Москва с помощта на Рада Банелиева ,  Евгений Березнер,Борислав Дряновски. Творбите са на двама фотографи от онова време А.Д.Иванов и Франц Душак.

  Проектът е изцяло финансиран от Сашо Дончев и „Овъргаз”.

 При откриването на изложбата народният представител Цвета Караянчева подчерта, че Трети март ни изпълва с гордост и преклонение. Отдаваме почит на обикновените войници и техните началници, отдали живота си за свободата на България. Благодарение на техните мечти живеем в етнически мир, отбеляза Цвета Караянчева. Тя пожела такива експозиции да гостуват всяка година в историческия музей.

Директорът Павел Петков съобщи, че това ще става не всяка година , а всеки месец. Само след 40 дни в Кърджали идва изложбата „Българските царе” с антропологични възстановки на проф.Иван Йорданов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини