Гълфстрийм спря: очаква ли ни ледников период

Съгласно данни, получени от спътници, топлото морско течение в Атлантическия океан, познато като Гълфстрийм, вече го няма. Така ли е? И ако - да, чака ли ни ледников период?

През юни миналата година д-р Джанлуиджи Зангари публикува статия, в която твърди, че топлото течение Гълфстрийм ще спре.

Припомняме, че Гълфстрийм формира климата на страните, прилежащи на Атлантическия океан. Именно благодарение на него Ирландия и Англия не са покрити с лед, а в скандинавските страни има условия за живот. Ако това топло течение спре или изчезне, учените напълно сериозно предричат възможността за началото на ледников период.

С постъпването на първите тревожни съобщения за изчезването на Гълфстрийм, парламентът на Канада е свикал специална комисия за изясняване на ситуацията. Специалисти са разработили специален оцветител, за да следят придвижването на водните маси. Наблюденията показват, че Гълфстрийм е променил своя маршрут - в зоната на течението му не са били фиксирани премествания на вода, а на цели 800 мили източно е засечено мощно течение. Освен това скоростта и силата на Гълфстрийм били нараснали.

Според изводите на Робърт Шпилхаген от Академията на науките в Германия засега нищо не е сигурно. Той не говори за започването на ледников период, а за глобално затопляне, пише usnews.com. Съгласно данните на германския учен през последните 100 години температурата на течението се е повишила с 3,5 % по Фаренхайт и продължава да се повишава.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини