Компютърът надделя над хората в състезанието човек - машина

Суперкомпютърът Уотсън на Ай Би Ем победи двамата си съперници във втория ден от телевизионната игра за обща култура "Jeopardy!", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Уотсън демонстрира голямо превъзходство, като сбърка отговорите на съвсем малко въпроси. Двамата състезатели, изправени срещу него - Кен Дженингс и Брад Рутър, трудно съперничеха на компютъра.

Той спечели 353 734 долара от правилни отговори при 10 400 за Рутър и 4000 за Кен Дженингс. В шоуто "Jeopardy!" се задават въпроси от различни области с възможни отговори, измежду които участниците трябва да изберат верния. Уотсън не е свързан с интернет.

Той разчита на "технология за отговор на въпроси", с която анализира какво го питат, събира информация, обработва я и дава отговора, за който вероятността да е верен е най-голяма.

Брад Рутър и Кен Дженингс са двама от големите шампиони за всички времена на шоуто "Jeopardy!", което се излъчва от 1964 г. От предишни свои участия Рутър е спечелил общо 3,3 милиона долара, а Дженингс е победител в 74 поредни игри в сезон 2004-2005 г. на шоуто. Победителят в състезанието ще получи 1 милион долара. Вторият ще вземе 300 000 долара, а третият - 200 000 долара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини