Мобилните оператори са готови да се откажат от срочните договори

И трите мобилни оператора са готови да премахнат клаузата за автоматично подновяване на индивидуалните договори на своите абонати, съобщиха техни представители по време на кръгла маса, свързана с проблемите с клиентите на телекомите.

Дискусията беше организирана от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с участието на представители на други регулаторни органи и на трите мобилни оператора, депутати и журналисти.

Глобул иска два месеца за подготовка за преминаване към безсрочни договори. От Виваком обявиха, че могат да го направят още другата седмица, а от Мобилтел подчертаха, че срочните договори трябва да отпаднат и за кабелните оператори.

Срочните договори са една от основните причини за жалби на хората, които не могат да прехвърлят телефонния си номер от един оператор към друг, посочи Веселин Божков, председател на КРС.

Кредитният месечен лимит за разговори и услуги се използва за гарантиране на вземанията на операторите, а не за облекчения на клиентите, бяха категорични представителите на Мобилтел, Глобул и Виваком.

Веселин Божков заяви, че КРС ще предложи законодателни промени, които да задължат операторите да предупреждават клиентите си, когато стигнат до 90 процента от месечния лимит. КРС ще предложи надхвърлянето на лимита да става само с изрично съгласие на клиента, а не само по желание на оператора. Подобно решение ще оскъпи услугата и на практика е неизпълнимо, защото сметките за международен роуминг не идват веднага до оператора. Който иска кредитният му лимит да е задължителен, да си вземе предплатена услуга, заявиха експертите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини