Привличат арабски и руски туристи в Източните Родопи

Коджаманов/ в средата/ и Замбунидис

Арабски и руски туристи да посещават забележителностите в Кърджалийско на път за Беломорието. Чартърни полети да стоварват гостите на летището в Пловдив,те да пресичат Източните Родопи и след почивка на море да отлитат от Александруполис. За целта ще бъде изработен специален пътеводител на английски, български и гръцки.  Това  договориха номарси от Севрна Гърция и бившия областен управител на Кърджали Ангел Коджаманов.

Ексгубернаторът бе на частна визита в южната ни съседка по покана на номарха на окръг Еврос Нкилаос Замбунидис и хиперномарха на Еврос и Родопи Георгиос Минополус. Двамата приключват мандатите си в края на годината поради административната реформа в Гърция. Досегашният префект на окръг Родопи Георгиос Йяникидис поема огромната област от Серес до Орестиада с център Комотини.

  Преврещането на Комотини в център на гръцка Тракия дава изключителни възможности за Кърджали при отварянето на Маказа, каза за Кърджали бг вести Ангел Коджаманов. Той обсъдил със Замбонидис и Минополус възможностите за гръцки инвестиции в Източните Родопи при затихване на кризата.

 Основната възможност на този етап е развитието на туризма. Магазините в Ивайловград и Златоград се изпразват от гръцки туристи. Същото ще стане и в Кърджали когато се отвори Маказа. По-важното е обаче да привлечем платежоспособни гости, които да останат за няколко дни в Кърджалийско. Срещнахме се със Съюза на хотелиерите за Тракия с председател Константинос Хаджиконстантину. Те имат връзки с колегите си от Чепеларе и Пампорово, но не и с Кърджали.Причината е че тук няма такова сдружение и нужната инициативност.Идеята е гостите от арабските страни и Русия да получават общ пакет море-планина и приходеите да се поделят между бизнеса в двете страни,подчерта Коджаманов.Гой каза още,че сега идват Коледните и новогодишните празници и гърците масово се насочват към България. Те гледат към Смолянско,а пренебрегват Кърджалийско заради слабата информация.

 Пътеводителят който ще направим ще очертава маршрутите от Ивайловград до Пловдив. Ще се представят възможностите за културно-историччески,ловен,селски туризъм.Бъдещето е на този отрасъл смята Коджаманов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини