6 °C

Майстори на металотърсачите се сплотяват в Кърджалийско

Кирил Стаменов

 Регионален клуб на Българската национална федерация по металдетектинг се учредява в Кърджали. Във федерацията вече членуват над 300 души, голяма част от които живеят в нашия регион. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-председателят на БНФМ Кирил Стаменов.

 Хората, чието хоби е търсачеството с металдетектори се обединихме за да спрат да ни смятат за иманяри. Никой маалджия не би се записал при нас, за да се освети пред полицията. Хората които идват във федерацията просто искат да са сред природата и да се занимават с търсачество, каза още Кирил Стаменов.

 Българската национална федерация по металдетектинг е регистрирана през декември 2009 г.в Ловешкия окръжен съд. Правят се регионални клубове във София, Бургас, Асеновград, Русе , Плевен и други големи градове. Подобни клубове съществуват в цяла Европа, но национална федерация има само в нашата страна.

На Запад музеите предоставят на търсачите с металдетектори карти на археологическите паметници. Разрешено им е да търсят извън тях. Ако открият находки ги предават на музеите, а недвижимите паметници се регистрират. В Русия вече има специална телевизия за търсачите  с металдететктори. Там показват цели семейства как си организират състезания.

От Федерацията  са поели инициативата да качат в своя сайт всички археологически паметници обявени в Държавен вестник. Целта е техните членове да избягват тези терени в търсаческите си занимания. В момента се качват данни за Кърджалийско и Хасковско. Кирил Стаменов е приготвил писмо до директора на музея в Кърджали Павел Петков, в което го уведомява за готовността на членовете на федерацията да подпомагат с информация институцията.

  Тази година федерацията проведе събор във Враца. На него се състоя състезание за използване на металотърсачи. В земята бяха закопани метални житони с номера. С тях се разигра томбола. Откриването им не бе лесно,тъй като повечето от тях бяха на дълбочина до 35 см. Следващият събор ще бъде в Кърджали. Пред местната публика търсачите с металдетектори ще покажат уменията си.

 Голяма част сега практикуват по плажовете на морете. Мутрите се изхитрили и вече им искат пари за да „прослушват” за пръстени и монети пясъка. С металотърсач само от намиране на монети може да се изкарат по 50 лева на ден.

  Все още членовете на федерацията не се приемат еднозначно в Кърджалийско.Край града бяха задържани трима нейни члена с металотарсачи в джипа им. Те все още имат неприятности с полицията. В Крумовградско пък, ако покажеш членска карта и фактура за металотърсача не те закачат.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини