Млада невеста обра Орфеевата лоза от Татул

Сладко грозде даде Орфеевата лоза в двора на Народно читалище „Св.Климент Охридски" Стара Загора. Гроздоберът започна в 10:30 часа, а в празничната програма участва ансамбъл "Зорница". Гроздето обра най-младата невеста.Орфеевата лоза е подарена на Стара Загора от Историческия музей в Кърджали.Тя е засадена на 19 юли 2007 г. в двора на читалището.

  Филизи от Орфеевата лоза бяха открити от директора на Регионалния исторически музей Павел Петков в околностите на светилището при село Татул. Според него намерените лози са сортове от времето на траките, които са ги отглеждали в околностите на Орфеевото светилище при Татул.По инициатива на Петков калеми от лозата бяха прихванати.Те се даряват при особени случаи.

Лозарството е било силно развито в Кърджалийско още от времето на траките.Отглеждали са се червени сортове.И днес са запазени каменните винарни-шарапани в които гроздето се изстисквало за да се получи шира.Такива има дори на скалния град Перперикон.Датират се в широк хронологически диапазон –от ХІ в.пр.Хр.. до ХІV в. Лозята в Кърджалийско са били запазени до 1913 г., когато ги унищожава филоксерата.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини