Светила на науката гостуват на Езиковата гимназия

  1. На 13.10.10г. „Клуб „Млад историк” към ГПЧЕ „Христо Ботев” организира със съдействието  на директора на  историческия музей г-н Павел Петков   среща- дискусия  с акад. Георги Марков и проф. Иван Маразов. Поводът-   98 год. от Освобождението на град Кърджали.

 Видните гости, сред които и   г-жа Емилия Владева- Началник на РИО- Кърджали и г-н Павел Петков- Директор на РИМ- Кърджали, бяха посрещнати от Гвардейския отряд в препълнената Актова зала на Гимназията.

 Младите историци се бяха подготвили с интересна   презентация за   миналото и настоящето на Кърджали,  която  прикова вниманието  на гости, ученици и учители.

След  представеното  от  Яна Ивана Бояджиева, председател на клуб „Млад историк” историческо изследване за Балканската война 1912-1913г. акад. Г. Марков възкликна „ Ето нашата достойна смяна”. Той бе впечатлен от коректното представяне на фактите, точността на изказа, боравенето с исторически термини и дълбочината на изследването.

Акад. Марков е директор на Института по история при БАН, завършва история в СУ “Св. Климент Охридски”, а след това специализира в Института за европейска история в Майнц, Германия . От 1993 г. е директор на Института по история при БАН. Председател на БИД. Изследователските му търсения са съсредоточени в международните отношения и войните на XX век. Автор е на редица книги, сред които  “Покушения и политика в България 1879-1919”, “Парола Сабя” и др.

  Изкуствоведът Иван Маразов работи в областта на тракийската култура, митология и изкуство. Публикувал е двадесетина книги и стотици статии в специализирани издания у нас и в чужбина, участва в множество научни форуми, чете лекции в университети и музеи в България (НБУ, СУ), Русия, САЩ, Европа, Япония, води поредицата „Митология, изкуство, фолклор" (МИФ), от която са излезли вече 14 тома.

 Двамата  титани в науката бяха отворени към любопитните и искащи да знаят млади Ботевци и отговориха на  всички въпроси   на присъстващите, които смело  се впуснаха в различна историческа проблематика.Засегнати бяха теми в областта на Балканските войни,  Руско- турската освободителна война, ролята на Русия в миналото и сега и културно наследство. Гостите изразиха задоволството си от осъществения диалог и намериха в лицето на  възпитаниците на елитната езикова гимназия достойни наследници, бъдещи изследователи, историци и научни работници

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини