8 °C

Светила на науката гостуват на Езиковата гимназия

  1. На 13.10.10г. „Клуб „Млад историк” към ГПЧЕ „Христо Ботев” организира със съдействието  на директора на  историческия музей г-н Павел Петков   среща- дискусия  с акад. Георги Марков и проф. Иван Маразов. Поводът-   98 год. от Освобождението на град Кърджали.

 Видните гости, сред които и   г-жа Емилия Владева- Началник на РИО- Кърджали и г-н Павел Петков- Директор на РИМ- Кърджали, бяха посрещнати от Гвардейския отряд в препълнената Актова зала на Гимназията.

 Младите историци се бяха подготвили с интересна   презентация за   миналото и настоящето на Кърджали,  която  прикова вниманието  на гости, ученици и учители.

След  представеното  от  Яна Ивана Бояджиева, председател на клуб „Млад историк” историческо изследване за Балканската война 1912-1913г. акад. Г. Марков възкликна „ Ето нашата достойна смяна”. Той бе впечатлен от коректното представяне на фактите, точността на изказа, боравенето с исторически термини и дълбочината на изследването.

Акад. Марков е директор на Института по история при БАН, завършва история в СУ “Св. Климент Охридски”, а след това специализира в Института за европейска история в Майнц, Германия . От 1993 г. е директор на Института по история при БАН. Председател на БИД. Изследователските му търсения са съсредоточени в международните отношения и войните на XX век. Автор е на редица книги, сред които  “Покушения и политика в България 1879-1919”, “Парола Сабя” и др.

  Изкуствоведът Иван Маразов работи в областта на тракийската култура, митология и изкуство. Публикувал е двадесетина книги и стотици статии в специализирани издания у нас и в чужбина, участва в множество научни форуми, чете лекции в университети и музеи в България (НБУ, СУ), Русия, САЩ, Европа, Япония, води поредицата „Митология, изкуство, фолклор" (МИФ), от която са излезли вече 14 тома.

 Двамата  титани в науката бяха отворени към любопитните и искащи да знаят млади Ботевци и отговориха на  всички въпроси   на присъстващите, които смело  се впуснаха в различна историческа проблематика.Засегнати бяха теми в областта на Балканските войни,  Руско- турската освободителна война, ролята на Русия в миналото и сега и културно наследство. Гостите изразиха задоволството си от осъществения диалог и намериха в лицето на  възпитаниците на елитната езикова гимназия достойни наследници, бъдещи изследователи, историци и научни работници

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020
Последни новини