Гватемала засекрети доклада за американските опити

Правителството на Гватемала е засекретило предадения от посолството на САЩ доклад с информация за медицинските изследвания провеждани в страната през 40-те години. За това съобщи РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

САЩ признаха официално в началото на октомври, че между 1946 и 1948г. американски лекари нарочно са заразили 1500 гватемалци с гонорея и сифилис, за да изпитат ефективността на пеницилиновата терапия при лечението на тези заболявания. За тази цел били използвани проститутки. Американският президент Барак Обама даже поднесе извиненията си на гватемалския си колега Алваро Коломом в телефонен разговор.

Вицепрезидентът Рафаел Еспада заяви пред журналисти, че информацията за опитите ще бъде представена на широката общественост само след като бъде „щателно изучена" от държавна комисия, създадена по заповед на държавния глава.

Според местни наблюдатели, опитите са скриване на доклада доказват, че тогавашното гватемалско правителство е разрешило действията на американските лекари. По данни на правозащитни организации, властите са били уведомени са експериментите с венерически заболявания, за разлика от стотиците участници.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини