Два варианта за тубдиспансера, третият - ликвидация

Два варианта за преструктуриране на тубдиспансера в Кърджали предлага Областната комисия по здравеопазване с председател губернаторът Иванка Таушанова. Първият, който се аргументира от областния управител, предвижда диспансерът да премине на подчинение към многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафофски”. Ще се съхранят общо 27 легла, от които повечето по пневмология. Ще се запази съществуващата база, техниката и медицинските специалисти. Промяната ще засегне единствено администрацията и обслужващите звена. За това обаче е необходимо сградният фонд да се прехвърли в капитала на областната болница от местния парламент, тъй като тубдиспансерът е общински.

Вторият вариант е диспансерът да стане специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания с общо 40 легла, както предлага Община Кърджали. Условието е да успее да покрие изискванията за брой щатни лекари, апаратура, обем дейности, клинична лаборатория. Ако не се пререгистрира до 1 ноември, тубдиспансерът е заплашен от ликвидация.

Двата варианта ще бъдат предложени на здравното министерство, което ще вземе окончателното решение.

Облстната комисия по здравеопазване е сформирана по заповед на министър Ана –Мария Борисова, за да се изработи областна здравна карта в съответствие със Закона за лечебните заведения. Комисията е от 12 члена. В нея влизат представители на РИОКОЗ, РЦЗ, РЗОК, съсловни организации на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри и пациентите, както и на общините, в които има болници.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини