Фитокозметиката: екзотична или просто натурална?!

В продължение на хилядолетия на практика растенията са били единствените козметични и лечебни средства. От поколение на поколение са се предавали както знахарските рецепти, така и тайните за красотата. Корените, листата, цветовете на растенията са били прародителите на съвременните шампоани и лосиони. Специалистите все повече се връщат към тези източниците, но на качествено ново ниво.

Фитокозметиката днес се смята за висококачествена козметика на натурална основа. Съдържанието на екстрактите от треви в нея е около 70%. Техните лечебни свойства се усилват по изкуствен път. Химията вече не е на мода и не е престижна. Затова думата "фито" върху опаковките често осигурява абсолютното доверие към марката и увеличава продажбите на продукта. Козметичните компании знаят, че съвременният човек буквално жадува за естественото.

Сравнително малко фирми се занимават с производството на истинска фитокозметика.

Фитокозметиката често е наричана и козметика на бъдещето. Съвременната масова козметика съдържа само 2-3% ингредиенти, които действително са биологично активни. Съвместяването на натуралните компоненти с последните постижения в областта на химията е пътят към създаването на идеална, 100% активна козметика.

Ако сте се вдъхновили от идеята за природна козметика, разгледайте списъка на най-популярните компоненти, които могат да ви помогнат в избора на крем:

1. Кайсиево масло

Предпазва от сухота след измиване, притежава антиоксидантна активност, защитава кожата от неблагоприятните въздействия на околната среда.

2. Алое

Един от най-популярните козметични ингредиенти. Притежава бактерицидни и бактериостатически свойства, овлажнява, премахва възпалението, ефективно лекува проблемна кожа.

3. Жожоба

Овлажнява и успокоява кожата, изглажда бръчките, прави кожата гладка и еластична.

4. Жълт кантарион

Оказва антисептично и противоалергично въздействие, заздравява раните, подмладява и увеличава тонуса на кожата.

5. Невен

Оптимално средство за мазна кожа. Намалява отделянето на мазнини, премахва раздразнението. Ефективна съставка за лечението на проблемна кожа. Забавя стареенето на кожата, укрепва капилярите, стимулира регенерацията на клетките.

6. Хипофае

Съдържа в себе си уникален комплекс от витамини, биологично активни елементи, киселини. То е силни антиоксидантно и антисептично средство. Насища кожата с витамини, предпазва я от вредното излъчване и бързо я възстановява след изгаряния и други травми.

7. Лайка

Истински източник на здраве, красота и младост. Оказва противовъзпалително и антисептично действие, успокоява, премахва напрежението и беленето на кожата. Екстрактът от лайка се прилага практически във всеки вид козметика - от пастата за зъби до средствата срещу изгаряния.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини