20 °C

Младите лекари в Кърджали бягат към Босфора

Младите лекари в кърджалийската многопрофилна болница „Атанас Дафофски” трескаво попълват документи за работа в Турция. Повечето от дипломираните през последните десет години доктори са етнически турци. Някои от тях имат и апартаменти в Истанбул и Бурса.

Причината медиците да желаят да напуснат болницата са орязаните им заплати. Заради кризата в здравеопазването и осакатените бюджети възнагражденията в здравното заведение са намалени с до 40 на сто. Един лекар с 30 годишен стаж взима 500 лева заплата. Всякакви бонуси са орязани.

Освен лекари, медицинските сестри също гледат към Босфора. Заплатите им в болницата за 20 години стаж са едва 340 лева.

Има отделения в които средставата са намалени с една трета. Лекарите негодуват, че не могат да лекуват пациентите си. Настояват те да си носят консумативи и лекарства.

Доктори споделят, че парите на болниците в областта са орязани общо с над 40 %. От март насам всеки месец са кълцани по 20 на сто. За юни процентът е 35. Шефовете на болници са принудени да подпишат, че са съгласни за август парите да са с 36 % по малко.

Според данни на Българскияя лекърски съюз делегираните бюджети на болниците в Кърджали, Ардино, Момчилград и Крумовград ще бъдат изчерпани в средата на месеца. Много медици в малките болници са в неплатен отпуск поради липсата на заплати.

Принуждават ни да въведем отново доплащането за сметка на пациентите. Това вече се прави в много софийски болници. В университетските здравни заведения за избор на екип се броят сериозни суми. Доплаща се за качествени консумативи. Правят се и дарения, споделят медици от Кърджали. Все още тази практика не се е въвела в областните и общински болници, но орязването на парите за здравеопазване ще я наложи.

Лекарите в Кърджали са готови да протестират, ако премиерът Бойко Борисов не изпълни обещанието си да запази парите за здравеопазване за тази година, такива каквито бяха и през миналата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини