8 °C

Младите лекари в Кърджали бягат към Босфора

Младите лекари в кърджалийската многопрофилна болница „Атанас Дафофски” трескаво попълват документи за работа в Турция. Повечето от дипломираните през последните десет години доктори са етнически турци. Някои от тях имат и апартаменти в Истанбул и Бурса.

Причината медиците да желаят да напуснат болницата са орязаните им заплати. Заради кризата в здравеопазването и осакатените бюджети възнагражденията в здравното заведение са намалени с до 40 на сто. Един лекар с 30 годишен стаж взима 500 лева заплата. Всякакви бонуси са орязани.

Освен лекари, медицинските сестри също гледат към Босфора. Заплатите им в болницата за 20 години стаж са едва 340 лева.

Има отделения в които средставата са намалени с една трета. Лекарите негодуват, че не могат да лекуват пациентите си. Настояват те да си носят консумативи и лекарства.

Доктори споделят, че парите на болниците в областта са орязани общо с над 40 %. От март насам всеки месец са кълцани по 20 на сто. За юни процентът е 35. Шефовете на болници са принудени да подпишат, че са съгласни за август парите да са с 36 % по малко.

Според данни на Българскияя лекърски съюз делегираните бюджети на болниците в Кърджали, Ардино, Момчилград и Крумовград ще бъдат изчерпани в средата на месеца. Много медици в малките болници са в неплатен отпуск поради липсата на заплати.

Принуждават ни да въведем отново доплащането за сметка на пациентите. Това вече се прави в много софийски болници. В университетските здравни заведения за избор на екип се броят сериозни суми. Доплаща се за качествени консумативи. Правят се и дарения, споделят медици от Кърджали. Все още тази практика не се е въвела в областните и общински болници, но орязването на парите за здравеопазване ще я наложи.

Лекарите в Кърджали са готови да протестират, ако премиерът Бойко Борисов не изпълни обещанието си да запази парите за здравеопазване за тази година, такива каквито бяха и през миналата.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини