Овчаров консервира Перперикон, иска 100 бона


Николай Овчаров

Поне 100 000 лева ще поиска археологът Николай Овчаров за консервация на северната стена на Перперикон, защото е възможно някои нейни части да започнат да падат. Това заяви самият той и допълни, че ще го направи на заседание на Комисията за опазване на паметниците на културата към министъра на културата Вежди Рашидов, насрочено за 26 юли, в качеството си на неин председател.
По думите на Овчаров въпреки закъснението заради липса на средства, това археологическо лято на Перперикон ще се състои, благодарение на отпуснатите от община Кърджали 40 000 лева. “То ще стартира на 19 юли и поради ограничения финансов ресурс, в други години отиват 5 пъти повече средства, цел №1 е работата по възстановяване на Акропола, светилището и крепостната стена, която ги обединява, започнала през миналото лято”, каза археологът и допълни: “Ако отпуснат пари, ще разширим обема на работа, всичко е в ръцете на министър Дянков”.
Според Овчаров заради кризата и орязването на бюджета археологическите разкопки по всички обекти в страната, финансирани от държавния бюджет, закъсняват – става дума за Плиска, Преслав, Трапезица, Перперикон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини