18 °C

ДПС вкарва Европа в казуса с Недим Генджев

Недим Генджев

Евродепутатът Метин Казак от ДПС, член на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, се обърна официално с писмен въпрос с приоритетно значение към Европейската комисия по повод протестите на мюсюлманите в България срещу връщането на Недим Генджев като глава на вероизповеданието. Питането на Метин Казак е подкрепено от още двама либерали - Софи Интвелд от Холандия и Карл Хаглунд от Финландия. Това съобщиха за „Кърджали бг вести” от офиса на Метин Казак в Брюксел

Евродепутатите питат: Дали и как Комисията наблюдава правото на самоопределение в религиозните общности и ненамесата на държавните органи в тяхното самоуправление? И още, смята ли Комисията за допустимо вмешателството на съда в толкова чувствителни сфери, каквито са религиозната автономия и правото на религиозно самоуправление?

Метин Казак информира членовете на Европарламента за вълната от протести на мюсюлманите в България, предизвикани от решението на Върховния касационен съд от края на май 2010 г. В Европейския парламент пристигна и копие от протестната декларация, връчена от повече от хиляда мюфтии и имами от различни краища на България, по време на шествието им в София срещу решението на Върховния касационен съд.  Де факто то връща Недим Генджев на поста главен мюфтия, въпреки че многократно е отхвърлян от по-голямата част от мюсюлманите. Протестната декларация на мюфтиите се позовава на чл. 9 и 11 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Евродепутатите бяха информирани и за митинга на над 200 души в шведския град Малмьо, които също се обявяват срещу „издевателствата на съда в България спрямо религиозните групи”.

Либералите в Брюксел намират, че автономията и правото на самоопределение във вероизповеданията са особено деликатни сфери и е недопустимо съдебната власт да се намесва в тях. В коментарите си те припомниха и друг сходен случай от практиката на Европейския съд по правата на човека Дело № 30985/96 „Хасан и Чауш срещу България”.

В изложението на писмения въпрос тримата евродепутати-либерали Казак, Интвелд и Хаглунд разкриват и  неравнопоставеност, заложена в приетия в България през 2001 г. Закон за вероизповеданията. Законът признава Българската православна църква за юридическо лице, а всички други вероизповедания трябва да се регистрират от съда, за да придобият статут на юридически лица.

Очаква се отговорът на Европейската комисия да пристигне в офиса на Метин Казак в Брюксел през юли.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини