9 °C

Гиньо Ганев иска да командва местните омбудсмани

Момент от срещата

Общинските омбудсмани от страната поискаха да бъдат избирани пряко от гражданите, а не от общинските съвети, както е досега. Това може да става по време на местните избори. Кандидатурите да бъдат мажоритарни. Това ще увеличи броя на обществените посредници в страната. Сега общинските омбудсмани са едва 24 от 268 общини. Причината е, че за избора им се иска квалифицирано мнозинство от 2/3 в местния парламент. Това е трудно постижимо за раздробените политически представителства в общинските съвети. Ако се въведе практиката да се гласува за омбудсман на местните избори, това ще повиши авторитета на институцията и ще я направи истински независима, смята общественият посредник на Кърджали Хакиф Емин.

Проблемът бе обсъден по време на Национална среща на обществените посредници в Република България, която се състоя на 10 и 11 юни в Кърджали. На форума присъстваха заместникът на националния омбудсман Гиньо Ганев - Яшар Шабан, областният управител Иванка Таушанова, председателят на общинския съвет Сейфи Неджиб, секретаря на община Кърджали Сезгин Бекир, представители на неправителствени организации и на Младежкия и детски парламент в Кърджали.

Обществените посредници от страната отхвърлиха идеята на Гиньо Ганев да се направят промени в законодателството и се въведе институцията на регионален омбудсман. Според Ганев те трябва да са подчинени на него и да се назначават от него. Обществените посредници в общините са ненужни, смята омбудсманът на републиката.

Не само, че не трябва да се премахва институцията обществен посредник, но трябват законодателни промени, които да разширят правомощията й, подчерта секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. Според него обмудсманите трябва да имат правомощията да следят работата на общинските съвети и да се намесват при обсъждането на решенията им. Така ще се избегнат случаи, когато дадено решение на местния парламент е в ущърб на гражданите.

Областният управител Иванка Таушанова подчерта, че все още законодателството, регламентиращо дейността на обществения посредник, е твърде младо. Тя обаче смята да сведе направените конструктивни предложения до правителството.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини