Гиньо Ганев иска да командва местните омбудсмани

Момент от срещата

Общинските омбудсмани от страната поискаха да бъдат избирани пряко от гражданите, а не от общинските съвети, както е досега. Това може да става по време на местните избори. Кандидатурите да бъдат мажоритарни. Това ще увеличи броя на обществените посредници в страната. Сега общинските омбудсмани са едва 24 от 268 общини. Причината е, че за избора им се иска квалифицирано мнозинство от 2/3 в местния парламент. Това е трудно постижимо за раздробените политически представителства в общинските съвети. Ако се въведе практиката да се гласува за омбудсман на местните избори, това ще повиши авторитета на институцията и ще я направи истински независима, смята общественият посредник на Кърджали Хакиф Емин.

Проблемът бе обсъден по време на Национална среща на обществените посредници в Република България, която се състоя на 10 и 11 юни в Кърджали. На форума присъстваха заместникът на националния омбудсман Гиньо Ганев - Яшар Шабан, областният управител Иванка Таушанова, председателят на общинския съвет Сейфи Неджиб, секретаря на община Кърджали Сезгин Бекир, представители на неправителствени организации и на Младежкия и детски парламент в Кърджали.

Обществените посредници от страната отхвърлиха идеята на Гиньо Ганев да се направят промени в законодателството и се въведе институцията на регионален омбудсман. Според Ганев те трябва да са подчинени на него и да се назначават от него. Обществените посредници в общините са ненужни, смята омбудсманът на републиката.

Не само, че не трябва да се премахва институцията обществен посредник, но трябват законодателни промени, които да разширят правомощията й, подчерта секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. Според него обмудсманите трябва да имат правомощията да следят работата на общинските съвети и да се намесват при обсъждането на решенията им. Така ще се избегнат случаи, когато дадено решение на местния парламент е в ущърб на гражданите.

Областният управител Иванка Таушанова подчерта, че все още законодателството, регламентиращо дейността на обществения посредник, е твърде младо. Тя обаче смята да сведе направените конструктивни предложения до правителството.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини