Питър Колат - мъжът, който счупи 2 световни рекорда за плуване в замръзнало езеро

52-годишният Питър Колат от Швейцария е сред най-известните гмуркачи в Европа. Досега има спечелени 16 шампионата в родината си и пет международни състезания.

Освен това е поставял и няколко световни рекорда в миналото, включително и този за най-дълго задържан дъх под вода, който преди е бил държан от магьосника Дейвид Блейн. Питър обаче го детронира цели три пъти: през 2008 г., 2010 г. и накрая през 2011 г., когато поставя рекордното време от 21 минути и 33 секунди.

Швейцарецът практикува свободно гмуркане, известно още като фрийдайвинг, характерно с това, че не се използват водолазно оборудване или какъвто и да е дихателен апарат, а гмуркачът разчита единствено на задържането на дъха си. И макар че Питър Колат вече надминава 50-те си години, не се спира пред нови предизвикателства.

Най-голямото му изпитание досега се оказват последните му два опита за подобряване на световен рекорд. Той си поставя за цел да преплува най-дългото разстояние под повърхността на замръзнало езеро на един дъх.

Това предизвикателство далеч не е за подценяване, тъй като потапянето в студена вода значително намалява продължителността на времето, през което човек може да задържи дъха си. Освен това, за разлика от гореспоменатия рекорд на Питър за задържане на дъха под вода, този път не му е разрешено никакво предварително приемане на кислород. Дори за опитен фрийдайвър като него това си е рисковано начинание. Но швейцарецът не се отказва.

Опитът му се провежда в австрийско замръзнало езеро, в което са били изрязани две дупки, за да може Питър да влезе и излезе от водата. На всеки 25 метра са направени и допълнителни изходни дупки, в случай, че му се наложи да излезе на повърхността по-рано от очакваното. Екип от водолази също е бил на разположение, за да осигури спешна помощ при необходимост.

В крайна сметка Питър Колат успява да счупи два световни рекорда за най-дългото разстояние, преплувано на един дъх под лед, и то от първия опит. Той успява веднъж с плувни шорти и веднъж с моноплав, като по този начин поставя два варианта на рекорда.

Швейцарецът преплува 106.25 метра с плувни шорти, подобрявайки предишния рекорд с 25 метра. С моноплав пък преплува 114.2 метра, или почти четири метра повече от предишното най-добро постижение.

Гмуркачът споделя, че най-трудният, но и най-важен аспект на опитите за рекорди е "да не загубиш фокус". Подготовката му е доста стриктна и включва ежедневно потапяне в ледена вода в продължение на месеци, за да се адаптира към екстремния студ.

А желанието му да изпълни тези два рекорда на 52-годишна възраст, е породено от това да сложи подобаващ край на легендарната си кариера на фрийдайвър.

"Много съм горд, че всичко се получи и усилията си заслужаваха. Можете да счупите рекорди като тези само, ако се подготвяте сериозно и тренирате здраво. Освен това имате нужда от страхотен екип и семейство, които ви подкрепят. Без тази основа няма как да се счупи рекорд", допълва Питър Колат, цитаран в официалния сайт на Рекордите на Гинес.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини