Пеевски станал председател на ПГ на ДПС с шашма

Депутатите подписали празни листове за избора на шеф на групата

17-те народни представители, които се отцепиха от групата на ДПС в парламента, са подписали празен лист, когато за председател на парламентарната група бе избран Делян Пеевски. Това се случи в началото на ноември миналата година, след като бе отстранен Мустафа Карадайъ.

Това разказа пред „Нова тв“ една от знаковите фигури в Движението за права и свободи Хасан Адемов, член на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Адемов не е депутат.

„Те считат, че изборът на Пеевски е в разрез с устава на партията“, заяви Адемов и поясни какво има предвид: „Те чуват от трибуната, че с техните подписи е избран председател на парламентарната група. А всъщност твърдят, че са подписали празен лист“.

По този начин Адемов обясни какво има предвид т.нар група ДПС-Доган (верните на почетния председател 17 депутати на движението) в своята декларация вчера, в която обяви, че „Настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган“.

 Членът на ЦОБ на ДПС добави, че уставът на партията (чл.26) наистина повелява, че парламентарната група е функция на партията, т.е. трябва да има и двама съпредседатели на групата, както е в ДПС.

Според Адемов, ако съпредседателят Джевдет Чакъров бъде избран начело и на ПГ заедно с Пеевски, това ще е едно от решенията на проблемите.

„Двамата съпредседатели трябва да участват равнопоставено в преговорите за съставяне на правителство. Ако само един преговаря, тогава това е нелегитимно действие спрямо устава“, твърди Адемов.

Според него това не е първият сериозен трус в ДПС и посочи, че предишният подобен е бил с Лютви Местан, но „ДПС винаги оцелява, ще оцелее и този път“. Адемов говорил наскоро с Доган по телефона и каза, че почетният председател скоро ще направи изявление.

Той описа ДПС като свободолюбива партия и „имунната ѝ система реагира, когато има нарушения“. Не стана ясно защо от миналия ноември чак сега става известно как е бил избран Пеевски за председател на ПГ, а през януари стана и съпредседател на ДПС заедно с Джевдет Чакъров.

Изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай пък обяви пред БНР, че 17-те депутати няма да предприемат действия до очакваното изявление на Ахмед Доган:

„Парламентарната група ще върви по всички закони и правилника на парламента, което има днес. Не мислим да правим ексцесии или пък нещо, с което да изненадаме обществото и едва ли не да сме направили някакви неща, които да не са приемливи“, каза той.

Аталай обяви, че почетният председател на ДПС ще излезе с изявление „в най-близко време“ и „след това ситуацията ще се нормализира“.

Той заяви, че не се разпознава в квалификацията „деребеи“, които Пеевски обвини за напрежението в партията:

„От деребей да ти каже, че е деребей - и обществото няма да го приеме като деребей. Идеално ще се нормализират нещата, няма да има никакви проблеми. Само има едно такова - не може колеги, които се чувстват уплашени от всичко това, което са вършили досега, да продължават да говорят неистини и всички, които така - в един отбор вкупом, заедно - една сутрин тръгнаха, извадиха сабите и се оказаха, че са сами…", каза още Аталай.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини